KPN glasvezel via PFSense

Door Venxir op zondag 6 augustus 2017 11:50 - Reacties (131)
Categorieën: KPN, PFsense, Views: 88.816

http://cdn.downdetector.com/static/uploads/c/300/d6ab7/449px-KPN_logo_svg.png


VIA

https://www.alandra.be/wp-content/uploads/2014/07/pfsense-logo.pngDeze blog moet gelezen worden als hulpmiddel om tot een succesvolle configuratie te komen. Iedereen gebruikt zijn eigen hardware en daardoor kan en zal ik ook nooit garanderen dat mijn uitleg zal leiden tot jouw perfecte oplossing :).

Updates

8 Aug 2017 - Post herzien voor PfSense 4.0 BETA en info reacties/eigen ervaringen verwerkt

Inhoud

Inleiding

Ik ontving een Experiabox V9 toen ik KPN glasvezel had afgesloten bij KPN. Ik wist voor het bestellen al dat ik meer controle over mijn firewall, statistieken en vooral DHCP + VPN wou hebben.

PFSense biedt al deze features en kan op bijna elke laptop of server draaien. Zelf draai ik het via een Lenovo Thinkserver Ts140 i.cm. HyperV 2016. Mijn PFSense is dus gevirtualiseerd en de server heeft een WAN en LAN aansluiting. Als je maar één ethernet aansluiting hebt, bijvoorbeeld op een laptop dan moet je gaan denken in VLANS om de nodige netwerken tegelijk over een enkele kabel te krijgen. Dat onderwerp ga ik niet behandelen.

Ik raad altijd aan om te begrijpen wat je gaat doen, daarvoor is http://www.netwerkje.com een hele goede bron. Hierdoor snap je problematische situaties beter.
Daarnaast ga ik ervan uit dat PFsense je bekend is en je enige netwerkkennis beheerst. Ik leg al mijn keuzes uit met tekst en waar nodig screenshots zodat de redenatie duidelijk is.

Terug naar boven

Wat is er nodig?

PFSense
PFSense is de firewall/routing software welke opensource en gratis is te verkrijgen. Dit systeem werkt op FreeBSD en is in staat om grotendeels je Experiabox te vervangen. Het enige wat PfSense niet kan is je telefonie voorzien omdat KPN hun SIP gegevens niet vrij geeft. Mocht je dus erg gehecht zijn aan vaste telefonie dan heb je je Experiabox ook nodig. Zie het "Managed switch" hoofdstuk voor een eventuele oplossing. Ik gebruik tegenwoordig versie 4.0-BETA maar de screenshots komen uit versie 2.x en zijn qua looks anders. Toch is de configuratie en plek ervan nog steeds identiek. Om die reden heb ik de oude screenshots opnieuw gebruikt.

Managed switch (Optioneel)
Een managed switch met IGMP snooping functie is een erg fijn hulpmiddel en in mijn ogen zelfs nodig als je een degelijk netwerk wil opbouwen. In mijn geval komt de NTU verbinding direct binnen op de switch. In de switch wordt de inkomende KPN poort geisoleerd van het normale LAN. Daarnaast kan ik nu VLAN4(ITV), VLAN6(Internet) en VLAN7(Telefonie) herkennen en toekennen aan poorten op mijn switch. Zo krijgt de PfSense WAN poort VLAN 4+6(tagged) en toegekend en stuur ik VLAN 7(tagged) naar de Experiabox zodat we toch nog vaste telefonie hebben in huis.

De Experiabox kan zonder VLAN 4 en 6 als je alleen telefonie gebruikt. Alleen de eerste keer moet je de Experiabox aansluiten op alle VLANS zodat de initiele gegevens van KPN opgehaald kunnen worden.

Mijn normale LAN(VLAN 1) loopt ook over deze switch, hierdoor kan ik IGMP snooping toepassen en zorgen dat het IGMP broadcast verkeer alleen naar mijn decoders gaat en niet naar alle apparaten in mijn netwerk. Zonder deze functie krijg je het probleem dat elke poort de TV stream van 7 a 15 mbit gaat uitsturen waardoor veel apparaten nodeloos druk zijn met dit verkeer. Als je een WiFi AP gebruikt dan zal deze het zelfs zo zwaar kunnen hebben dat je WiFi totaal niet presteert, die kan namelijk niet goed overweg met dit type verkeer.

Update 8-6-2017: Daarnaast houdt deze switch ook het SSDP verkeer tegen zodat de IGMP proxy in pfsense stopt met klagen over onderstaande, dit verkeer is namelijk niet relevant voor je decoder maar voor uPnP:

igmpproxy 55272 The source address 192.168.0.60 for group 239.255.255.250, is not in any valid net for upstream VIF.


Je kan ook de KPN NTU direct naar PFSense sturen als je dat wilt natuurlijk. Alleen voor IGMP snooping moet dan nog iets bedacht worden.

Terug naar boven

Interfaces defineren

Update: Hyper-V scheidt zelf de VLANS met virtuele switches, binnen PfSense krijg je dus meerdere NIC's met elk hun eigen VLAN i.p.v. 1 NIC met alle VLAN's zoals bij ESX.

Als basis moet PFSense eerst bekend zijn met je interfaces. In mijn geval heb ik em0(WAN) en em1(LAN) geconfigureerd tijdens de installatie van PFSense.

Op de WAN poort willen we VLAN 4 en VLAN 6 uit elkaar trekken zodat we twee aparte verbindingen kunnen maken. Dit doen we door eerst beide VLANS te maken zoals hieronder.

De gemaakte VLANS kan ik toekennen aan de WAN en IPTV_WAN(OPT1 met andere naam) interfaces van PFSense.
EM1(LAN) hang ik direct aan de LAN interface omdat ik hier geen VLANS op maak.
WAN
We kunnen nu al de internet verbinding met KPN instellen en controleren of we een IP-adres krijgen. Hiervoor moet je een PPPOE verbinding maken. De configuratie van deze verbinding heb ik in vele vormen en maten gezien. Voor mij werkt "<mac-adres-van-je-wan-adapter>@internet" als username en "welkom" als wachtwoord perfect.
Update 8-6-2017: Ik spoof mijn MAC-adres hier ook zodat er een match met de username is.
Als je WAN settings kloppen dan zul je een IP-adres van KPN krijgen, mocht het niet werken, controleer je logs via Status>System Logs>PPP in PFSense. Ik krijg nu via Status>Interfaces het onderstaande te zien:

http://static.tweakers.net/ext/f/WVbcDrTGLNLwxxNg0qfVivnb/full.png

Een ip-adres, gateway en zelfs een IPv6 adres :), in principe heb je nu internet via PFsense.
Mocht je geen verbinding krijgen, dan kan het lonen om je NTU even 10 seconden van het stroomnet te halen zodat de boel kan resetten.

IPTV
De IPTV_WAN interface heeft iets andere instellingen nodig om te gaan werken. Deze interface krijgt zijn IP-adres via DHCP van KPN. Nu geeft KPN niet zomaar adressen uit aan de eerste beste client die erom vraagt, neeeee we moeten iets extra's doen ;).

We moeten extra DHCP opties meegeven zodat we de juiste gegevens terug krijgen. De dhcp-class-identifier "IPTV_RG" is het belangrijkste. Zonder deze optie mee te geven in je request zul je nooit antwoord krijgen en zal je interface nooit tot leven komen. subnet-mask en router zorgen voor wat extra informatie in de logging en interface die later van pas komt.

Update 8-6-2017: Tegenwoordig weet ik dat je subnet-mask, routers ,classless-routes kan gebruiken om automatisch routes te laten maken. Neem dit mee in de request options en je bent van je static routes af! :)

Als je settings kloppen dan zou je interface online moeten komen en krijg je iets zoals dit voorbeeld. mocht het niet werken, controleer je logs via Status>System Logs>DHCP in PFSense. Ik krijg nu via Status>Interfaces het onderstaande te zien:

http://static.tweakers.net/ext/f/IihOVIyIbgwhf6olmd7upaJh/full.png

Je hebt nu beide interfaces online! _/-\o_
http://static.tweakers.net/ext/f/mtkiossli70hALJaeAZefCqI/full.png

KPN doet zijn werk goed, nu moeten we PFSense nog leren hoe met onze decoder om te gaan.

Je kan je routes verifieren via Diagnostics>Routes

Terug naar boven

DHCP instellen

Je zal ongetwijfeld al een DHCP server voor je LAN hebben ingesteld op PFSense, daarom ga ik ook niet uitleggen hoe dat moet. Wat er wel moet gebeuren is dat we een extra optie moeten meegeven omdat je decoder nu ook op je LAN netwerk komt te zitten tussen je printer, chromecasts, pc's etc ;). Optie 60 "IPTV_RG" is altijd hetzelfde, optie 28 is het broadcast adres van je LAN netwerk, deze eindigt altijd op .255. Mijn interne LAN netwerk is van 192.168.0.1 t/m 192.168.0.255.

Geven we deze beide opties niet mee dan zal de decoder niet correct werken.
Terug naar boven

IGMP Proxy opzetten


IGMP proxy updaten (Niet meer relevant voor 4.0)
De igmpproxy draait op een oudere beta versie, terwijl er in 2009 een 1.0 is uitgekomen.
In pfsense 2.3 wordt dit gefixt maar voor nu moet je het zelf updaten. Als je dit niet doet dan hangen zenders soms bij snel zappen of langdurig kijken.

Updaten doe je via de shell met de volgende commands via shell(Putty oid):
pkg
pkg update
pkg install igmpproxy

Deze nieuwe versie heeft alleen andere commandline argumenten dus je moet in pfsense ook wat wijzigen:
in etc/inc.services.inc de volgende regel zoeken:
mwexec("/usr/local/sbin/igmpproxy -d4 -c {$g['tmp_path']}/igmpproxy.conf");

deze vervangen voor:
mwexec_bg("/usr/local/sbin/igmpproxy -v {$g['tmp_path']}/igmpproxy.conf");

de -v kan je verwijderen, dit scheelt wat debug info in je logging.


IGMP instellen
Het IGMP verkeer moet over onze LAN en IPTV_WAN gaan. Om dit samenspel te realiseren is de IGMP proxy nodig, deze bepaald welke verzoeken hij honoreert en door geeft over vlan4 en vice-versa richting LAN.


Upstream moet op de "IPTV_WAN" interface en ook hier zie je bekende adressen terug, 213.75.0.0/21 was die classless-static-route en daar gaat IGMP verkeer overheen. Daarnaast heb je ook je IPTV_WAN interface en ook deze interface verwerkt IGMP verkeer op een bepaalde range. Controleer wat je Gateway van je IPTV_WAN interface is en gebruik dat als basis voor je range. Mijn gateway is 10.244.0.1 dus ik gebruik 10.244.0.0/18 (/18 is nog een gok, de range kan kleiner maar dat is trial and error).

Update 8-6-2017: Ik gebruik voor upstream nu de ranges 10.0.0.0/8 en 213.75.0.0/16 en voor downstream 192.168.0.0/24. Dit werkt perfect omdat ze niet zo krap zijnen zo krijg ik ook geen problemen als KPN besluit net een ander IP te gebruiken die buiten mijn range valt.

Als downstream gebruik je je LAN interface en definieer je je DHCP range. waarschijnlijk hoeft die IP-range niet maar ik vind het netjes en duidelijk om alles duidelijk te specificeren.

Terug naar boven

Firewall

De firewall doet zijn werk goed en blokkeert van nature het verkeer die wij nodig hebben om TV te kunnen kijken. Daarom zijn er op de LAN en IPTV_WAN interfaces enkele regels toegevoegd.

Via Firewall>Rules kunnen deze regels worden ingesteld.
Onderstaande regels staan standaard in het LAN tabblad, alleen moet voor de tweede regel een extra setting worden aangevinkt zodat we het IGMP(multicast verkeer) door te laten vanuit het LAN naar andere interfaces. dIt heet "Allow packets with IP options to pass".


Voor het IPTV_WAN tabblad moeten de volgende regels gemaakt worden, vergeet niet om multicast toe te laten voor je regels.

Terug naar boven

Hiermee zou je een werkende installatie moeten hebben :), zo niet dan wordt het tijd om te debuggen als een echte tweaker ;).

Veelgestelde vragen

Q: Ik heb veel IGMP meldingen zoals onderstaande afbeelding

A: Dit is het resultaat van de IGMP proxy die,voor hem onbekende upstream adressen weigert door te geven. dit is dus goed. Je ziet ook dat het LAN adressen zijn in mijn situatie en deze kwamen door veel SSDP verzoeken binnen mijn netwerk. Ik laat de switch nu ook dit protocol standaard blokkeren om deze meldingen te onderdrukken.

Q: Werkt hiermee routed itv en dus Netflix?
A: Ja, zelf getest :)

Q: Mijn beeld stopt na 4 minuten met een foutmelding, help?
A: De IGMP proxy van alle pfsense versie is buggy, dit lijkt eigenlijk gefixt in versie 4. Zie ook: https://redmine.pfsense.org/issues/6099

Q: Handig tip van PureDJ!
A:Ik ben een tijd geleden over gezet naar het nieuwe KPN netwerk (genaamd SNI)
Wat gebeurde er toen, iedere keer als ik mijn pfsense aansloot werd ik geblocked voor een flink aantal uren.
Na lang, heel lang speurwerk (iedere keer geblocked, daarna doet de Experiabox het ook niet meer) en met een sniffer tussen het netwerk, ben ik er uit wat het probleem is.
Pfsense zend op beide VLANs (4 en 34 in mijn geval) gelijktijdig een DHCP discover = crash aan KPN kant (inmiddels weet ik voor een gedeelte hoe het een en ander afgehandeld word aan de KPN kant, zij hebben een DHCP relay op de Layer 3 switch met een optie 82 insert, zodat het ip gekoppeld is aan aansluiting ipv MAC)

P.S. IPs op het SNI netwerk beginnen met 145

Oplossing ben ik nu mee bezig, ik ben bang dat daar een script op de PFsense doos nodig is.

Q: Ik heb een andere vraag
A: stel hem hieronder of in een DM, dan voeg ik hem toe :).

Terug naar boven

Reacties


Door Tweakers user |sWORDs|, donderdag 14 januari 2016 09:16

Fijn om te zien dat de ThinkServer goed terecht is gekomen! Misschien ga ik ook nog eens met PFSense aan de slag, dan wel via een trunk naar ESXi op een NUC.

Door Tweakers user Venxir, donderdag 14 januari 2016 09:27

|sWORDs| schreef op donderdag 14 januari 2016 @ 09:16:
Fijn om te zien dat de ThinkServer goed terecht is gekomen! Misschien ga ik ook nog eens met PFSense aan de slag, dan wel via een trunk naar ESXi op een NUC.
Ja, hij is goed terecht gekomen en dit is nu één van zijn taken ;).
Ik had voorheen WAN en LAN over één interface maar theoretisch kan je met 500mbit/s glasvezel dan echt je Gbit lijn voltrekken :P

Door Tweakers user The Zep Man, donderdag 14 januari 2016 10:31

Ter informatie: XS4ALL is ook KPN, maar wijkt af qua instellingen (voornamelijk/alleen qua telefonie). Ik heb hier instructies geplaatst over het gebruik van pfSense met een XS4ALL glasvezelverbinding, met de verbinding meegeleverde Fritz!Box als telefooncentrale.

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 januari 2016 10:34]


Door Tweakers user muppet99, donderdag 14 januari 2016 11:14

Wel even een tip. Zorg dat je mac adres niet volledig te zien is. Zeker van je WAN poort wil je eigenlijk niet gespoofed hebben ;)

Verder een leuke blog. Ik ben hier zelf mee bezig, heb inmiddels alle procurves al draaien. Ik was al aan het kijken naar pfsense. Alleen de hardware eisen zijn wat mij betreft wat hoog. Ik kan hem als vm draaien op mijn server, maar ik heb liever een fysieke bak staan.

Wat is op dit moment de load op je server van pfsense? Ben ik wel benieuwd naar :)

Door Tweakers user onok, donderdag 14 januari 2016 13:57

Ik zat hier zelf ook al over na te denken, dus dit vind ik zeer interessant. Het instellen van pfsense gaat me wel lukken, ik ben eigenlijk meer geinteresseerd hoe je dit gevirtualiseerd draait. Ik zou het bijvoorbeeld willen combineren met een ubuntu server ofzo. Ik wil namelijk proberen of ik alle zooi (nas, server, domitica systeem, en dus ook router) op 1 machine kan draaien.

Door Tweakers user Venxir, donderdag 14 januari 2016 18:51

onok schreef op donderdag 14 januari 2016 @ 13:57:
Ik zat hier zelf ook al over na te denken, dus dit vind ik zeer interessant. Het instellen van pfsense gaat me wel lukken, ik ben eigenlijk meer geinteresseerd hoe je dit gevirtualiseerd draait. Ik zou het bijvoorbeeld willen combineren met een ubuntu server ofzo. Ik wil namelijk proberen of ik alle zooi (nas, server, domitica systeem, en dus ook router) op 1 machine kan draaien.
Esxi kan gewoon virtuele switches maken en die kan je koppelen aan je fysieke ethernet poorten :). Het werkt best makkelijk en ook VLAn support zit erin.

Door Tweakers user Donool, donderdag 14 januari 2016 19:09

Vette blog! Binnenkort maar even proberen! :)

Door Tweakers user Zenix, vrijdag 15 januari 2016 14:13

onok schreef op donderdag 14 januari 2016 @ 13:57:
Ik zat hier zelf ook al over na te denken, dus dit vind ik zeer interessant. Het instellen van pfsense gaat me wel lukken, ik ben eigenlijk meer geinteresseerd hoe je dit gevirtualiseerd draait. Ik zou het bijvoorbeeld willen combineren met een ubuntu server ofzo. Ik wil namelijk proberen of ik alle zooi (nas, server, domitica systeem, en dus ook router) op 1 machine kan draaien.
Kan inderdaad goed met ESXi zoals Venxir aangeeft, mooie tutorial: https://doc.pfsense.org/index.php/PfSense_2_on_VMware_ESXi_5

Als je dan KPN hebt kan je er voor kiezen om Virtual Guest tagging VGT te doen zoals in deze tutorial of Virtual Switch tagging VST. Het verschil en de implementatie kan je hier zien https://communities.vmwar...est-vgt-on-vmware-vsphere

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 januari 2016 14:20]


Door Tweakers user jvalks, vrijdag 15 januari 2016 16:36

Prachtig artikel!! Ik had(!) mijn eigen netwerk compleet opgebouwd aan de hand van het voorbeeld op netwerkje.com inc. de Microtik router (schitterende router by the way!).

Echter met deze opstelling, en ook diegene zoals hierboven kan je geen gebruik maken van de extra diensten die KPN bied via 'Meer TV' zoals de Netflix apps etc. Voor mij was dit wel een gemis en heb ik de Experiabox toch weer terug geplaatst...

Door Tweakers user matty___, vrijdag 15 januari 2016 22:30

Mooi tutorial. Kleine opmerking: pfsense is op Freebsd gebaseerd en niet op Openbsd

Door Tweakers user Venxir, zaterdag 16 januari 2016 03:17

matty___ schreef op vrijdag 15 januari 2016 @ 22:30:
Mooi tutorial. Kleine opmerking: pfsense is op Freebsd gebaseerd en niet op Openbsd
Fixed, thanks!

Door Tweakers user Venxir, zaterdag 16 januari 2016 13:05

muppet99 schreef op donderdag 14 januari 2016 @ 11:14:
Wel even een tip. Zorg dat je mac adres niet volledig te zien is. Zeker van je WAN poort wil je eigenlijk niet gespoofed hebben ;)

Verder een leuke blog. Ik ben hier zelf mee bezig, heb inmiddels alle procurves al draaien. Ik was al aan het kijken naar pfsense. Alleen de hardware eisen zijn wat mij betreft wat hoog. Ik kan hem als vm draaien op mijn server, maar ik heb liever een fysieke bak staan.

Wat is op dit moment de load op je server van pfsense? Ben ik wel benieuwd naar :)
Mijn load schommel tussen de 0 en 20% @
Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1245 v3 @ 3.40GHz
Current: 424 MHz, Max: 3392 MHz
2 CPUs: 1 package(s) x 2 core(s)

Door Tweakers user Zenix, zaterdag 16 januari 2016 13:45

Venxir schreef op zaterdag 16 januari 2016 @ 13:05:
[...]


Mijn load schommel tussen de 0 en 20% @
Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1245 v3 @ 3.40GHz
Current: 424 MHz, Max: 3392 MHz
2 CPUs: 1 package(s) x 2 core(s)
Nog wel even opmerking over ESXi. Het is aanbevolen om VMXNET3 te gebruiken vanwege performance redenen. Daardoor kan je load ook minder worden. De drivers van VMXNET3 zitten standaard in de FreeBSD versie die PfSense gebruikt. Mooie artikel hierover: http://rickardnobel.se/vmxnet3-vs-e1000e-and-e1000-part-2/

Daarnaast is het ook mogelijk om MTU 1500 te gebruiken bij PPPoE https://forum.pfsense.org/index.php?topic=102079.0
Bij PfSense 2.3 wordt dit ook standaard ingebouwd.

Mooie tutorial!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 januari 2016 13:50]


Door Tweakers user l.degroot01, zondag 17 januari 2016 00:05

Geweldige tutorial, mijn dank is dan ook groot _/-\o_

1 vraagje, welke versie van pfSense draai je met deze setup?
Ik krijg het op 2.2.6 namelijk niet werkend, alleen als ik (na lang proberen) de upgrade van igmpproxy oversla dan werkt de TV zonder problemen.

Internet en Telefoon (SIP) heb ik overigens geen issues mee.

Door Tweakers user Venxir, zondag 17 januari 2016 04:23

l.degroot01 schreef op zondag 17 januari 2016 @ 00:05:
Geweldige tutorial, mijn dank is dan ook groot _/-\o_

1 vraagje, welke versie van pfSense draai je met deze setup?
Ik krijg het op 2.2.6 namelijk niet werkend, alleen als ik (na lang proberen) de upgrade van igmpproxy oversla dan werkt de TV zonder problemen.

Internet en Telefoon (SIP) heb ik overigens geen issues mee.
2.2.6 hier zonder problemen, start je nieuwe proxy wel goed door?

Door Tweakers user l.degroot01, zondag 17 januari 2016 09:31

Oke vreemd...

De nieuwe proxy heb ik inmiddels ook werkend, maar zie wel waar het fout gaat ongeveer.
Hij kan om de 1 of andere reden maar 1 decoder aan, zet je de 2e aan dat crasht de boel, inclusief internet. Als je dan met lange laadtijden in de pfSense aankomt en IGMP uit zet dan werkt alles dus weer, met uitzondering van de IPTV. Ik heb niet heel veel kennis van IGMP, maar weet wel dat IGMP Snooping door alle switches in huis ondersteund wordt.

Door Tweakers user Venxir, zondag 17 januari 2016 09:57

l.degroot01 schreef op zondag 17 januari 2016 @ 09:31:
Oke vreemd...

De nieuwe proxy heb ik inmiddels ook werkend, maar zie wel waar het fout gaat ongeveer.
Hij kan om de 1 of andere reden maar 1 decoder aan, zet je de 2e aan dat crasht de boel, inclusief internet. Als je dan met lange laadtijden in de pfSense aankomt en IGMP uit zet dan werkt alles dus weer, met uitzondering van de IPTV. Ik heb niet heel veel kennis van IGMP, maar weet wel dat IGMP Snooping door alle switches in huis ondersteund wordt.
Hmm oké, ik heb maar 1 decoder. Lijkt mij niet normaal dat een tweede zoveel problemen moet geven. In het ergste geval flipt je proxy maar niet heel Pfsense. Dit klinkt als een broadcast storm van igmp en dat het niet lekker gefilterd wordt.

Door Tweakers user Venxir, zondag 17 januari 2016 10:58

Kleine maar belangrijke update:

In mijn handleiding gebruikte ik vaak 213.75.0.0/16 als static route en firewall rule. Dit moet toch echt 213.75.0.0/21 zijn omdat .16 een te grote range is. Ik kwam erachter dat vi.nl en webmai.telfort.nl het dan niet meer doen omdat die dan in de range vallen en dus over IPTV_Wan worden gerouteerd...


Door Tweakers user Venxir, zondag 17 januari 2016 13:22

Venxir schreef op zondag 17 januari 2016 @ 12:20:
Kleine update betreffende firewall iptv_wan en ip-ranges qua 213.75.x.x

Door Tweakers user Tom Paris, zondag 17 januari 2016 18:07

Kun je voor de static routes proberen om "rfc3442-classless-static-routes" toe te voegen bij de request options?

Dus:

"subnet-mask, router, rfc3442-classless-static-routes"

Kan het helaas niet zelf testen, maar volgensmij is dat de juiste syntax.

Door Tweakers user Venxir, maandag 18 januari 2016 11:46

Tom Paris schreef op zondag 17 januari 2016 @ 18:07:
Kun je voor de static routes proberen om "rfc3442-classless-static-routes" toe te voegen bij de request options?

Dus:

"subnet-mask, router, rfc3442-classless-static-routes"

Kan het helaas niet zelf testen, maar volgensmij is dat de juiste syntax.
Gaf helaas ook niks extra terug over VLAN 4 :(

Door Tweakers user Tom Paris, maandag 18 januari 2016 15:56

Venxir schreef op maandag 18 januari 2016 @ 11:46:
[...]


Gaf helaas ook niks extra terug over VLAN 4 :(
En met een van deze drie?

classless-routes

Classless-Static-Route

rfc3442-classless-routes

Door Tweakers user Zenix, maandag 18 januari 2016 23:44

Tom Paris schreef op maandag 18 januari 2016 @ 15:56:
[...]


En met een van deze drie?

classless-routes

Classless-Static-Route
rfc3442-classless-routes
Die kan ik niet vinden in de manual, maar die laatste lijkt wel mogelijk te zijn.
https://www.freebsd.org/c...&arch=default&format=html http://unix.stackexchange...in-etc-dhcp-dhclient-conf

Zie ook hier https://forums.freebsd.or...th-netmask-to-dhcp.40584/ en https://ercpe.de/blog/adv...-static-routes-to-clients

[Reactie gewijzigd op dinsdag 19 januari 2016 00:02]Door Tweakers user Tom Paris, dinsdag 19 januari 2016 17:15

Ik zag ze ook niet in de manual, maar ik zag het op een Frans forum waar eenzelfde oplossing wordt besproken met IPTV van Orange.

Door Tweakers user l.degroot01, maandag 25 januari 2016 09:59

Venxir schreef op zondag 17 januari 2016 @ 09:57:
[...]


Hmm oké, ik heb maar 1 decoder. Lijkt mij niet normaal dat een tweede zoveel problemen moet geven. In het ergste geval flipt je proxy maar niet heel Pfsense. Dit klinkt als een broadcast storm van igmp en dat het niet lekker gefilterd wordt.
EINDELIJK WERKEND 8)7

Ik had switches van TP-LINK in mijn LAN hangen van het type TL-SG105 & TL-SG108, deze bleken nogal berucht bij KPN fora.

Nu vervangen door Netgear switches: GS105E & GS108E, loopt als een trein nu. _/-\o_

Door Tweakers user mauritsl20, vrijdag 19 februari 2016 21:03

Is de range 213.75.0.0/21 ook voor xs4all? Heb namelijk wel verkeer en ip adres voor iptv wan 10.59.16.1 gateway maar niet naar 213.75.0.0. het gevoel dat de range voor de route verschilt met die van KPN voor XS4all?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 februari 2016 21:05]


Door Tweakers user ChrisBrinkhoff, donderdag 31 maart 2016 00:04

Hi Venxir,

Complimenten voor de handleiding. Ik ben op 1 punt na tot het einde gekomen.

Alle punten in je handleiding doorlopen, maar krijg IPTV nog niet werkend op de normale manier. Opstarten gaat goed, zappen geeft geen beeld, maar zender informatie wordt wel getoond.

Het vage hiervan is dat Netflix wel werkt, de gids werkt, en als ik opneem en hierna direct afspeel met 10 sec. vertraging dan werkt de zender gewoon.. Bij zappen komt de melding Zender niet beschikbaar, een moment geduld aub.

Heb je enig idee? DHCP opties zijn juist meegegeven, en IGMP snooping is geactiveerd op de switch. Internet werkt overigens prima!

Mijn PFsense is virtueel en maak gebruikt van een Cisco SG300-10 10 managed L3 switch.

Alvast bedankt!

Door Tweakers user jacovn, vrijdag 1 april 2016 14:59

l.degroot01 schreef op zondag 17 januari 2016 @ 09:31:
Oke vreemd...

De nieuwe proxy heb ik inmiddels ook werkend, maar zie wel waar het fout gaat ongeveer.
Hij kan om de 1 of andere reden maar 1 decoder aan, zet je de 2e aan dat crasht de boel, inclusief internet. Als je dan met lange laadtijden in de pfSense aankomt en IGMP uit zet dan werkt alles dus weer, met uitzondering van de IPTV. Ik heb niet heel veel kennis van IGMP, maar weet wel dat IGMP Snooping door alle switches in huis ondersteund wordt.
Heb je dit in iddels opgelost (hopenlijk lees je het)

Ik zit met 3 decoders, maar zal het maar gewoon proberen..
Op mijn D-link switches moet ik igmp snooping wel per vlan en poort aanzetten, het gaat niet vanzelf.

Door Tweakers user StrikeByte, zondag 10 april 2016 20:45

In pfsense kun je classless-routes (optie 121) instellen om de static routes te ontvangen

Hoe in pfsense 2.2.6
Ga naar iptv wan en klik op dhcp client config advanced
In required options type classless-routed
Save de instellingen en renew de dhcp in status->interfaces
Als je nu naar diagnostics->routes gaat zie je de gepushte routes
Ook in de log van dhcp zie je dat er new static routes zijn

Door Tweakers user StrikeByte, maandag 11 april 2016 08:52

Misschien een handige tip.
Als je pfSense op ESXI hebt draaien kun je de VLANS ook op laten lossen door ESXI en je kan een extra lan interface maken voor IPTV die op de zelfde vSwitch zit.
De extra interface is handig als je de IP adressen van je lan en IPTV gescheiden wil houden

Mijn opstelling:
(ik gebruik telfort dus de vlans zijn iets anders)

vSwitchWAN
ESXI WAN_INET (vlan 34) ; pfSense WAN_INET (geen vlan)
ESXI WAN_IPTV (vlan 4) ; pfSense WAN_IPTV (geen vlan)

vSwitchLAN
ESXI LAN_INET (geen vlan) ; pfSense WAN_INET (geen vlan)
ESXI LAN_IPTV (geen vlan) ; pfSense WAN_IPTV (geen vlan)

DHCP instellingen in pfSense
WAN_INET dhcp client (telfort gebruikt geen PPPoE)
WAN_IPTV dhcp client met optie 60 IPTV_RG en optie 121 voor classless static routes

LAN_INET dhcp server range(192.168.1.1 / 192.168.1.200), decline mac-adres van de tv ontvangers
LAN_IPTV dhcp server range(192.168.2.1 / 192.168.2.100) allow mac-adres van de tv ontvangers, set de optie 60 IPTV_RG en 28 192.168.2.255

voor de mac filters gebruik ik alleen het vendor gedeelte (eerste 6 digits) van het mac-adres, dit werkt aleen als je geen andere apparaten gebruikt met een Arcadyan mac

in deze opstellingen krijgen alle apparaten een IP in de range 192.168.1.x
de tv ontvangers krijgen een ip in de range 192.168.2.x

[Reactie gewijzigd op maandag 11 april 2016 09:04]


Door Tweakers user Venxir, maandag 11 april 2016 09:10

Erg nuttige info! Thanks!

Dit ga ik vanavond eens proberen ;)

Door Tweakers user ubje, dinsdag 12 april 2016 10:22

Ik heb van de week geprobeerd om mijn pfSense achter de V8 te zetten, maar ik kreeg het niet aan de gang.

Internet werkte maar alleen zonder VLAN en de WAN voor IPTV deed niks. De v8 stond wel in bridge mode.

Vanavond zal ik weer eens een keer helemaal opnieuw beginnen en kijken hoe ver ik dan kom.

Door Tweakers user StrikeByte, dinsdag 12 april 2016 15:48

Gister avond heb ik alles ingesteld en getest, alles werkt. Ook met de classless static routes die via DHCP binnen komen.

Een probleem blijft over en dat is dat de tv soms even hapert, maar ik denk dat dit door mijn switch komt, deze moet ik nog even vervangen door een managable switch met IGMP snooping.

Ik hoop dat m'n nieuwe tp-link sg108e wel werkt met IGMP snooping er zijn wat negative berichten over icm KPN IPTV

edit:
De sg108e (V2) werkt de IGMP snooping niet

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 april 2016 21:20]


Door Tweakers user StrikeByte, dinsdag 12 april 2016 19:25

ubje is er een reden waarom je de experiabox wil houden? deze hanleiding is om hem helemaal weg te laten

Door Tweakers user StrikeByte, dinsdag 12 april 2016 22:11

Als je een android telefoon of een andere voip telefoon via SIP wil gebruiken met glasvezel

om je gegevens te vinden voor je sip account zie de blog hieronder, zie opmerkingen voor een makkelijke manier.
http://blog.ritmeester.co.nl/2015/11/achterhalen-telefonie-gegevens-telfort.html
Het kan zijn dat KPN WAN anders is deze gebruikt namelijk VLAN 7 (ik zit zelf bij telfort)

voor pfSense heb je dan sipproxy nodig (asterisk zou ook kunnen)
stel op inbound je LAN in en op outbound je WAN

nu kan je weer gebeld worden.

Ik weet niet hoe het voor KPN zit maar ik denk dat je hiervoor een nieuwe interface moet aanmaken voor VLAN 7 (in pfSense of ESXI zie mijn post van maandag 11 april 2016 08:52) en wat firewall rules toe moeten voegen om het verkeer van deze WAN naar je LAN door te zetten en het verkeer richting telefoondienst.nl naar je VLAN7 WAN door te sturen
Ik ben wel benieuwd of het met KPN ook werkt

EDIT:
server
tel.telefoniedienst.nl
gebruikersnaam
je eigen vaste telefoonnummer
wachtwoord
zie blog om deze te achterhalen

[Reactie gewijzigd op dinsdag 26 juli 2016 20:42]


Door Tweakers user ubje, woensdag 13 april 2016 23:01

StrikeByte, geen idee kan eigenlijk ook wel zonder.

Volgens mij zit er in de nieuwe pfSense niks meer voor SIP, maar kan ik altijd nog op een raspberry zetten. Mijn setup is nu een beetje verpest en ik moet het helemaal opnieuw installeren. Zal pas volgende week ergens zijn als ik iets meer tijd heb.

Door Tweakers user StrikeByte, donderdag 14 april 2016 09:17

Ik heb de nieuwste pfsense, via de package installer kun je sipproxy installeren.

Door Tweakers user Venxir, donderdag 14 april 2016 21:26

StrikeByte schreef op zondag 10 april 2016 @ 20:45:
In pfsense kun je classless-routes (optie 121) instellen om de static routes te ontvangen

Hoe in pfsense 2.2.6
Ga naar iptv wan en klik op dhcp client config advanced
In required options type classless-routed
Save de instellingen en renew de dhcp in status->interfaces
Als je nu naar diagnostics->routes gaat zie je de gepushte routes
Ook in de log van dhcp zie je dat er new static routes zijn
Ik heb dit geprobeerd maar zie geen nieuwe routes naast mijn standaard static route verschijnen.

Door Tweakers user StrikeByte, vrijdag 15 april 2016 08:31

heb je de static routes voor IPTV weggehaald, anders kunnen de gepushde routes niet worden ingesteld. en heb je de classless-routes in de require box staan?

Door Tweakers user Venxir, vrijdag 15 april 2016 18:32

Heb je static route disabled en classles-routes stond er al in. Maar geen nieuwe route helaas.

Door Tweakers user StrikeByte, vrijdag 15 april 2016 20:57

vreemd, bij mij werkt het prima ook naar reboots en alles.

De routes komen niet bij de static routes te staan.
ze staan alleen onder diagnostics -> routes

zie je in de log van je DHCP wel new static routes staan?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 april 2016 20:59]


Door Tweakers user Venxir, zaterdag 16 april 2016 12:22

StrikeByte schreef op vrijdag 15 april 2016 @ 20:57:
vreemd, bij mij werkt het prima ook naar reboots en alles.

De routes komen niet bij de static routes te staan.
ze staan alleen onder diagnostics -> routes

zie je in de log van je DHCP wel new static routes staan?
Ik heb het opgelost. In moet iid de static route compleet deleten en niet disablen. Daarnaast had ik class-routes in required options gezet en niet request options. Hierdoor gaf pfsense 2.3 vandaag aan dat "response was not satisfactory". Na aanpassen mooie routes gekregen, toevallig een exacte match met mijn oude route dus dat is fijn om te weten :).

Door Tweakers user Venxir, zaterdag 16 april 2016 14:29

StrikeByte schreef op dinsdag 12 april 2016 @ 22:11:
Als je een android telefoon of een andere voip telefoon via SIP wil gebruiken met glasvezel

om je gegevens te vinden voor je sip account zie de blog hieronder, zie opmerkingen voor een makkelijke manier.
http://blog.ritmeester.co.nl/2015/11/achterhalen-telefonie-gegevens-telfort.html
Het kan zijn dat KPN WAN anders is deze gebruikt namelijk VLAN 7 (ik zit zelf bij telfort)

voor pfSense heb je dan sipproxy nodig (asterisk zou ook kunnen)
stel op inbound je LAN in en op outbound je WAN

nu kan je weer gebeld worden.

Ik weet niet hoe het voor KPN zit maar ik denk dat je hiervoor een nieuwe interface moet aanmaken voor VLAN 7 (in pfSense of ESXI zie mijn post van maandag 11 april 2016 08:52) en wat firewall rules toe moeten voegen om het verkeer van deze WAN naar je LAN door te zetten en het verkeer richting telefoondienst.nl naar je VLAN7 WAN door te sturen
Ik ben wel benieuwd of het met KPN ook werkt
StrikeByte schreef op maandag 11 april 2016 @ 08:52:
Misschien een handige tip.
Als je pfSense op ESXI hebt draaien kun je de VLANS ook op laten lossen door ESXI en je kan een extra lan interface maken voor IPTV die op de zelfde vSwitch zit.
De extra interface is handig als je de IP adressen van je lan en IPTV gescheiden wil houden

Mijn opstelling:
(ik gebruik telfort dus de vlans zijn iets anders)

vSwitchWAN
ESXI WAN_INET (vlan 34) ; pfSense WAN_INET (geen vlan)
ESXI WAN_IPTV (vlan 4) ; pfSense WAN_IPTV (geen vlan)

vSwitchLAN
ESXI LAN_INET (geen vlan) ; pfSense WAN_INET (geen vlan)
ESXI LAN_IPTV (geen vlan) ; pfSense WAN_IPTV (geen vlan)

DHCP instellingen in pfSense
WAN_INET dhcp client (telfort gebruikt geen PPPoE)
WAN_IPTV dhcp client met optie 60 IPTV_RG en optie 121 voor classless static routes

LAN_INET dhcp server range(192.168.1.1 / 192.168.1.200), decline mac-adres van de tv ontvangers
LAN_IPTV dhcp server range(192.168.2.1 / 192.168.2.100) allow mac-adres van de tv ontvangers, set de optie 60 IPTV_RG en 28 192.168.2.255

voor de mac filters gebruik ik alleen het vendor gedeelte (eerste 6 digits) van het mac-adres, dit werkt aleen als je geen andere apparaten gebruikt met een Arcadyan mac

in deze opstellingen krijgen alle apparaten een IP in de range 192.168.1.x
de tv ontvangers krijgen een ip in de range 192.168.2.x
Ik heb dit geprobeerd maar mijn pfsense firewall liet verkeer van beide lans door elkaar lopen. DHCP werkte wel goed, ik heb nog geen idee wat er mis ging. LAN en TVLAN zitten natuurlijk op dezelfde fysieke kabel en geen vlan dus zodoende zal het wel overhoop raken.

Door Tweakers user StrikeByte, zaterdag 16 april 2016 16:56

Ik heb ze in require staan maar draai nog op versie 2.2.6
Heb net ff een update gedaan en werkt nog steeds (2.3)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 april 2016 17:07]


Door Tweakers user robertobadjo, woensdag 20 april 2016 10:15

Bedankt voor je heldere uitleg.

Heb aan de hand van jouw uitleg de boel aan de praat gekregen.

Enige wat ik wel heb is dat mijn tv stream na een paar minuten stopt. Krijg dan de melding dat ik van kanaal moet switchen en dan gaat het weer een paar minuten goed.

Ik draai pfsense 2.3.

Heb je enig idee in welke richting ik moet zoeken?

Door Tweakers user ubje, woensdag 20 april 2016 11:02

Ik heb het nu zover aan de gang dat de WAN (internet en TV) een IP krijgt, maar mijn WAN van de tv heeft geen gateway. Verder heb ik de stappen gedaan zoals hier boven staat, maar de tv werkt nog niet.

Ik gebruik ook pfsense 2.3, dit keer zit de router rechtstreeks, dus zonder experiabox.

Hmm als ik handmatig een gateway toevoeg voor de IPTV WAN krijg ik wel te zien dat hij online is, maar de decoder doet nog niks. Morgen maar weer eens verder kijken.

[Reactie gewijzigd op woensdag 20 april 2016 23:16]


Door Tweakers user Onyxd, donderdag 21 april 2016 09:27

Kan iemand bevestigen of de IGMPProxy onder 2.3 goed werkt? Ik lees in de release notes van pfsense dat deze niet werkt icm vlan interfaces.

Door Tweakers user kasteleman, dinsdag 26 april 2016 08:41

Hallo.

Ik heb nu de laatste pfsense lopen met een ietwat andere setup. Heb apart netwerk voor iptv.
Werkt allemaal prima. Tenminste bijna....krijg voor xs4all mijn sip niet werkend middels de fritzbox. Kan gebeld worden, maar lukt maar 1x om naar buiten te bellen nadat ik een instelling heb aangepast in het voipgedeelte op de fritzbox. Weet dat hier besproken configuratie anders is, maar wellicht iemand dezelfde ervaring of suggestie voor een oplossing?

Door Tweakers user StrikeByte, dinsdag 26 april 2016 12:02

Kasteleman,

loopt je voip verkeer via de pfsense firewall? indien dit zo is kun je in de system logs zien of er verkeer van en naar je fritzbox wordt geblokkeerd

Door Tweakers user bd-casemod, zondag 8 mei 2016 04:44

ik krijg geen ip adres op mn vlan4

May 8 04:43:44 dhclient 51279 DHCPDISCOVER on em0_vlan4 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
May 8 04:43:51 dhclient 51279 DHCPDISCOVER on em0_vlan4 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
May 8 04:43:58 dhclient 51279 DHCPDISCOVER on em0_vlan4 to 255.255.255.255 port 67 interval 11
May 8 04:44:09 dhclient 51279 DHCPDISCOVER on em0_vlan4 to 255.255.255.255 port 67 interval 20

waar kan dit aan liggen?

Door Tweakers user Venxir, zondag 8 mei 2016 08:14

Heb je de juiste dhcp opties meegestuurd? :)

Door Tweakers user PureDJ, zaterdag 14 mei 2016 09:16

Top dat je dit gedeeld hebt, ik wou het ook doen (heb dit alles zelf uitgezocht vorig jaar) maar ben er nooit aan toegekomen... top!
Btw ik heb Telfort, bijna hetzelfde alleen geen pppoe

Mijn setup is nagenoeg hetzelfde.
Update van igmpproxy is echt nodig, de oude werkt ook, maar na een tijdje zijn somige tv kanalen niet meer beschikbaar, dat komt door de bug in igmpproxy..

Telefonie via Telfort is op deze manier "niet mogelijk" omdat Telfort de SIP gegevens niet vrij wil geven.
Mijn tip zou zijn, gebruik telefonie via een andere aanbieder, dat is vele male goedkoper ;)

Door Tweakers user nlnick, zondag 22 mei 2016 16:41

PureDJ schreef op zaterdag 14 mei 2016 @ 09:16:
Top dat je dit gedeeld hebt, ik wou het ook doen (heb dit alles zelf uitgezocht vorig jaar) maar ben er nooit aan toegekomen... top!
Btw ik heb Telfort, bijna hetzelfde alleen geen pppoe

Mijn setup is nagenoeg hetzelfde.
Update van igmpproxy is echt nodig, de oude werkt ook, maar na een tijdje zijn somige tv kanalen niet meer beschikbaar, dat komt door de bug in igmpproxy..

Telefonie via Telfort is op deze manier "niet mogelijk" omdat Telfort de SIP gegevens niet vrij wil geven.
Mijn tip zou zijn, gebruik telefonie via een andere aanbieder, dat is vele male goedkoper ;)
First of all, goede tutorial waarvoor dank!
Ik heb echter deze opstelling geprobeerd met mijn Telfort Glasvezel abbo en krijg het niet voor elkaar om beeld te krijgen op de settop boxen.

Ik draai PfSense 2.3.1 op een Fit-PC2 met 2Gb ethernet poorten.
Als switch gebruik ik (tijdelijk) een 3com 3824 (vlan 4/34 op poort 1&2 tagged) en IGMP snooping aan.

Als ik de NTU van Telfort aansluit op de PFSense WAN poort krijg ik netjes een WAN ip voor internet en ook een WAN ip voor IPTV vlan.
Mijn IPTV Wan IP settings:
IP: 10.88.80.*
Subnet: 255.255.252.0
Gateway: 10.88.80.1

Hierna werkt mijn internet prima, en alle interactieve dingen op de settop boxen ook! Netflix werkt en kan series kijken, nieuws/weer etc.

Echter alleen het TV signaal zelf wil niet werken. Kan het zijn dat ivm andere IP reeksen ik de static route/firewall regels aan moet passen?

Kan iemand mij in de goede richting helpen?

Door Tweakers user Venxir, zondag 22 mei 2016 16:44

Ik meen dat de laatste pfsense update nog igmp proxy problemen heeft en ik raad updaten naar 2.3.1 dan ook sterk af :). Probeer 2.3 eens ;)

Door Tweakers user nlnick, zondag 22 mei 2016 19:02

Venxir schreef op zondag 22 mei 2016 @ 16:44:
Ik meen dat de laatste pfsense update nog igmp proxy problemen heeft en ik raad updaten naar 2.3.1 dan ook sterk af :). Probeer 2.3 eens ;)
Bedankt voor de reactie Venxir! Ik zal het zeker eens proberen. Is het dan nog noodzakelijk om de igmproxy te updaten?

Ik hoop dat iemand die ook bij Telfort zit zijn PfSense instellingen met mij wil delen, zodat ik die experiabox ook eindelijk in de kliko kan gooien :)

Door Tweakers user landslord, zondag 22 mei 2016 21:35

Super tutorial venix, KLASSE!

Internet werkend gekregen en krijg ook iptv online. Opstarten van decoder werkt en heb welgeteld 3 sec beeld voordat het stil staat. Netflix werkt wel! Net als nlnick zoals het nu zie. Ik werk ook op verhttp://tweakimg.net/g/if/comments/button_submit.pngsie 2.3 na jouw tip. Is de igmpproxy update nog noodzakelijk?
Thanks!

Door Tweakers user Venxir, zondag 22 mei 2016 21:48

De update is niet meer noodzakelijk voor 2.3 :)

Door Tweakers user landslord, zondag 22 mei 2016 22:10

Dank voor je snelle reactie. Nog ideeën om iptv aan de praat te krijgen?

Door Tweakers user nlnick, zondag 22 mei 2016 22:54

landslord schreef op zondag 22 mei 2016 @ 21:35:
Super tutorial venix, KLASSE!

Internet werkend gekregen en krijg ook iptv online. Opstarten van decoder werkt en heb welgeteld 3 sec beeld voordat het stil staat. Netflix werkt wel! Net als nlnick zoals het nu zie. Ik werk ook op verhttp://tweakimg.net/g/if/comments/button_submit.pngsie 2.3 na jouw tip. Is de igmpproxy update nog noodzakelijk?
Thanks!
Lijkt inderdaad op mijn situatie al heb ik die 3 seconden beeld niet eens mogen genieten ;-).... Hoop dat er nog even iemand zijn telfort configuratie met ons wil delen zodat we dit aan de praat kunnen krijgen.

Als ik nog additionele informatie kan aanleveren hoor ik dit graag!

Door Tweakers user Venxir, maandag 23 mei 2016 12:55

Ik heb zelf KPN dusi k ben bang dat jullie iptv online igmp adressen e.d. niet kloppen met wat Telfort gebruikt. Deze heb ik helaas ook niet voor handen :(.

Door Tweakers user nlnick, maandag 23 mei 2016 19:09

Venxir schreef op maandag 23 mei 2016 @ 12:55:
Ik heb zelf KPN dusi k ben bang dat jullie iptv online igmp adressen e.d. niet kloppen met wat Telfort gebruikt. Deze heb ik helaas ook niet voor handen :(.
Dat is jammer :( . Kan ik die op de een of andere manier achterhalen? In de Experiabox of op de TV ontvanger?

Bedankt voor het meedenken!

Door Tweakers user landslord, maandag 23 mei 2016 21:07

|:( Bridged interface ingesteld en vergeten de firewall rules juist in te stellen...
Werkt nu als een trein :)

Venxir, bedankt voor de genomen moeite dit hele verhaal op te schrijven _/-\o_

Door Tweakers user StrikeByte, donderdag 26 mei 2016 16:57

nlnick,

Als je eerst wel 3 seconden beeld heb dan is er ergens anders wat aan de hand bijvoorbeeld een switch die in de stress schiet.
Is het mogelijk om je tv ontvanger tijdelijk direct op je pfsense router aan te sluiten?

Als ik er aan denk dan zal ik als ik thuis kom even mijn instellingen opsommen (ik heb ook telfort en bij mij werkt het wel)

Door Tweakers user nlnick, donderdag 26 mei 2016 17:45

StrikeByte schreef op donderdag 26 mei 2016 @ 16:57:
nlnick,

Als je eerst wel 3 seconden beeld heb dan is er ergens anders wat aan de hand bijvoorbeeld een switch die in de stress schiet.
Is het mogelijk om je tv ontvanger tijdelijk direct op je pfsense router aan te sluiten?

Als ik er aan denk dan zal ik als ik thuis kom even mijn instellingen opsommen (ik heb ook telfort en bij mij werkt het wel)
He StrikeByte,

Ik krijg ook de eerste 3 seconden geen beeld. Het beeld is zwart, en alle interactieve "zooi" werkt wel (zoals Netflix). Ik hoop dat je me op weg kan helpen met een opsomming van je pfsense settings :)

Door Tweakers user StrikeByte, donderdag 26 mei 2016 23:13

nlnick,

ik heb eindelijk tijd gevonden om te kijken en een reactie te plaatsen
mijn setup is iets anders dan in venxir z'n uitleg (zie mijn post van maandag 11 april 2016 08:52 daar staat mijn setup)

deze instellingen zouden ook moeten werken voor venxir zijn opstelling

WAN_IPTV
DHCP instellingen
send options: dhcp-class-identifier "IPTV_RG" (dit geeft je een ip adres voor je IPTV WAN)
require options: classless-routes (dit geeft je een static route voor ip tv)

LAN_IPTV
DHCP instellingen net zoals in de beschrijving van venxir

FIREWALL RULES
!!Vergeet niet in de advanced opties de allow ip options aan te zetten!!

edit: de uitlijning werkt niet dus heb er even komma's geplaatst tussen de waarden

WAN_IPTV
protocol, source, port, destination, port, gateway
IPv4 IGMP * * * * *
IPv4 UDP 213.75.0.0/16 * 224.0.0.0/8 * *

LAN_IPTV
protocol, source, port, destination, port, gateway
IPv4, *, *, *, *,*

IGMP proxy settings
WAN_IPTV upstream 10.15.0.0/16, 213.75.0.0/16
LAN_IPTV downstream iptv lan adres (bijvoorbeeld 192.168.2.0/24 als je ip adressen in het bereik van 192.168.2.X zitten)

NAT outbound
Deze op automatich laten staan dit zou moeten werken (door mijn setup heb ik deze handmatig ingesteld)

Wel even de tv ontvangers uit en aan zetten met de schakelaar

werkt het na deze instellingen nog niet kun je altijd even in je log files kijken
IGMP geeft meldingen in de system log
in de firewall log kun je zien of er pakketten worden geblokkeerd voor ip's in de range 213.75.0.0/16 en 224.0.0.0/8 (de laatste zijn voor IGMP proxy)

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 mei 2016 23:25]


Door Tweakers user nlnick, vrijdag 27 mei 2016 17:14

Top! Bedankt voor je reactie!

Ik ga hier morgen eens even mee stoeien. Ik laat nog even weten of het gelukt is ;)

Door Tweakers user nlnick, zondag 29 mei 2016 00:02

StrikeByte schreef op donderdag 26 mei 2016 @ 23:13:
nlnick,

ik heb eindelijk tijd gevonden om te kijken en een reactie te plaatsen
mijn setup is iets anders dan in venxir z'n uitleg (zie mijn post van maandag 11 april 2016 08:52 daar staat mijn setup)

deze instellingen zouden ook moeten werken voor venxir zijn opstelling

WAN_IPTV
DHCP instellingen
send options: dhcp-class-identifier "IPTV_RG" (dit geeft je een ip adres voor je IPTV WAN)
require options: classless-routes (dit geeft je een static route voor ip tv)

LAN_IPTV
DHCP instellingen net zoals in de beschrijving van venxir

FIREWALL RULES
!!Vergeet niet in de advanced opties de allow ip options aan te zetten!!

edit: de uitlijning werkt niet dus heb er even komma's geplaatst tussen de waarden

WAN_IPTV
protocol, source, port, destination, port, gateway
IPv4 IGMP * * * * *
IPv4 UDP 213.75.0.0/16 * 224.0.0.0/8 * *

LAN_IPTV
protocol, source, port, destination, port, gateway
IPv4, *, *, *, *,*

IGMP proxy settings
WAN_IPTV upstream 10.15.0.0/16, 213.75.0.0/16
LAN_IPTV downstream iptv lan adres (bijvoorbeeld 192.168.2.0/24 als je ip adressen in het bereik van 192.168.2.X zitten)

NAT outbound
Deze op automatich laten staan dit zou moeten werken (door mijn setup heb ik deze handmatig ingesteld)

Wel even de tv ontvangers uit en aan zetten met de schakelaar

werkt het na deze instellingen nog niet kun je altijd even in je log files kijken
IGMP geeft meldingen in de system log
in de firewall log kun je zien of er pakketten worden geblokkeerd voor ip's in de range 213.75.0.0/16 en 224.0.0.0/8 (de laatste zijn voor IGMP proxy)
Nou, Alles even nagelopen en waar nodig de wijzigingen gedaan die je aangedragen had. Het werkte!

Ik helemaal blij, maar uiteraard nog even de tv ontvangers een keer met de schakelaar uit en aan om zeker te zijn dat het werkt en je raad het al: Na boot van de tv ontvangers kan er geen verbinding worden gemaakt met telfort. Geen TV.

Enig id in welke richting ik dit moet zoeken? :( Ik heb al in de log's gekeken van PFSense maar daar word ik ook niet echt veel wijzer uit. Ik waardeer je input zeer!

Door Tweakers user PureDJ, zondag 5 juni 2016 09:53

Ik wil jullie even op het volgende attenderen.

Ik ben een tijd geleden over gezet naar het nieuwe KPN netwerk (genaamd SNI)
Wat gebeurde er toen, iedere keer als ik mijn pfsense aansloot werd ik geblocked voor een flink aantal uren.
Na lang, heel lang speurwerk (iedere keer geblocked, daarna doet de Experiabox het ook niet meer) en met een sniffer tussen het netwerk, ben ik er uit wat het probleem is.
Pfsense zend op beide VLANs (4 en 34 in mijn geval) gelijktijdig een DHCP discover = crash aan KPN kant (inmiddels weet ik voor een gedeelte hoe het een en ander afgehandeld word aan de KPN kant, zij hebben een DHCP relay op de Layer 3 switch met een optie 82 insert, zodat het ip gekoppeld is aan aansluiting ipv MAC)

P.S. IPs op het SNI netwerk beginnen met 145

Oplossing ben ik nu mee bezig, ik ben bang dat daar een script op de PFsense doos nodig is.

Door Tweakers user PureDJ, zondag 5 juni 2016 10:03

nlnick schreef op zondag 22 mei 2016 @ 16:41:
[...]


First of all, goede tutorial waarvoor dank!
Ik heb echter deze opstelling geprobeerd met mijn Telfort Glasvezel abbo en krijg het niet voor elkaar om beeld te krijgen op de settop boxen.

Ik draai PfSense 2.3.1 op een Fit-PC2 met 2Gb ethernet poorten.
Als switch gebruik ik (tijdelijk) een 3com 3824 (vlan 4/34 op poort 1&2 tagged) en IGMP snooping aan.

Als ik de NTU van Telfort aansluit op de PFSense WAN poort krijg ik netjes een WAN ip voor internet en ook een WAN ip voor IPTV vlan.
Mijn IPTV Wan IP settings:
IP: 10.88.80.*
Subnet: 255.255.252.0
Gateway: 10.88.80.1

Hierna werkt mijn internet prima, en alle interactieve dingen op de settop boxen ook! Netflix werkt en kan series kijken, nieuws/weer etc.

Echter alleen het TV signaal zelf wil niet werken. Kan het zijn dat ivm andere IP reeksen ik de static route/firewall regels aan moet passen?

Kan iemand mij in de goede richting helpen?
Even een late quote, maar moet hier wel iets recht zetten.
Ik heb deze tutorial niet geschreven en zelfs niet eens aan meegeholpen.
Alle lof gaat naar de auteur van deze tutorial

Door Tweakers user thomvh, maandag 20 juni 2016 19:43

Alles gevolgd uit de tutorial. Een probleem. Als ik live tv kijk krijg ik foutmelding. Spoel ik 10 seconden terug kan ik gewoon tv kijken... Ik ben beetje radeloos.

Door Tweakers user Venxir, maandag 20 juni 2016 21:41

Ik draai nog steeds niet de laatste Pfsense versie, maar 2.3. Mogelijk dat dit je probleem is, ik weet dat die IGMP proxy in die versie lastig kan doen.

Ik zal, als ik komende weken de tijd kan vinden, een fikse update maken want het e.e.a is simpeler geworden.

Door Tweakers user thomvh, vrijdag 24 juni 2016 16:58

Venxir schreef op maandag 20 juni 2016 @ 21:41:
Ik draai nog steeds niet de laatste Pfsense versie, maar 2.3. Mogelijk dat dit je probleem is, ik weet dat die IGMP proxy in die versie lastig kan doen.

Ik zal, als ik komende weken de tijd kan vinden, een fikse update maken want het e.e.a is simpeler geworden.
Zou fijn zijn! Want momenteel werkt het soms wel bij mij en dan weer niet. Momenteel krijg ik hem zelfs op 2.2.6 niet meer aan de gang.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 24 juni 2016 16:58]


Door Tweakers user nlnick, vrijdag 24 juni 2016 18:57

Venxir schreef op maandag 20 juni 2016 @ 21:41:
Ik draai nog steeds niet de laatste Pfsense versie, maar 2.3. Mogelijk dat dit je probleem is, ik weet dat die IGMP proxy in die versie lastig kan doen.

Ik zal, als ik komende weken de tijd kan vinden, een fikse update maken want het e.e.a is simpeler geworden.
Ik heb het helaas ook nog steeds niet aan de gang. Zoals ik aangaf krijg ik het wel werkend maar als ik de IPTV ontvangers van de spanning haal en weer aan zet krijgen ze geen signaal meer.

Ik hoop dat je nog tijd kan vinden om een mooie tut te schrijven zodat ik en met mij vele anderen eindelijk die rampzalige experiabox kunnen verbannen :D

Door Tweakers user gabbel, dinsdag 28 juni 2016 12:07

Ook ik had problemen met IPTV dat het beeld er mee stopte en een foutmelding aangaf dat ik heen en weer moet zappen om weer beeld te ontvangen. De versie die ik had draaien was PfSense 2.3.1 patch5. Nu heb ik PfSense 2.3 draaien en werkt de IPTV helemaal prima. Ook is mijn internet sneller met het opvragen van websites.

Door Tweakers user Bman59, vrijdag 9 september 2016 13:15

Top artikel, gisteravond heb ik hiermee mooi mijn PfSense in kunnen richten.
Alleen wil nu de STB updaten, en blijft hangen in error F14 ( iets met kan update niet ophalen ).

Idee waar dit zou kunnen zitten, of waar ik kan gaan debuggen?

Door Tweakers user StrikeByte, vrijdag 30 september 2016 18:06

Bman59 ik daar al een poosje mee bezig geweest om de updates door te laten komen, maar is in de tussentijd nog niet gelukt.

Mocht je een oplossing vinden dan hoor ik het graag.

Door Tweakers user Venxir, dinsdag 4 oktober 2016 12:06

Kleine update: Helaas werkt de IGMPproxy bij pfsense nog steeds niet goed in versie 2.3.2.

Ik zit nog steeds op 2.3 :)

Zie ook: https://redmine.pfsense.org/issues/6099

Door Tweakers user l.degroot01, vrijdag 7 oktober 2016 11:15

Als tussenoplossing kan je ook 3 NIC's nemen.
Ik heb een set-up werkend gehad met dus 3 Netwerk poorten waarbij je een dedicated port hebt voor IPTV en Internet en die dan samenperst tot 1 LAN met de IGMP Proxy. Dan werkt het geheel prima (althans bij mij).

Enkel ben ik er even mee gestopt omdat ik IPv6 niet goed werkend kreeg op de pfSense.

Door Tweakers user ubje, zondag 23 oktober 2016 15:52

Ik ben al lang bezig en heb verschillende handleidingen gevolgd, maar wat ik ook doe ik krijg het niet aan de gang. Internet werkt, maar TV wil helemaal niks doen.

Mag ik de config van iemand?

Dan kan ik gaan kijken waar het bij mij fout gaat. Op dit moment heb ik zoveel dingen anders dat ik helemaal geen idee meer heb waar ik het moet zoeken.

Door Tweakers user Blubkens, maandag 7 november 2016 14:27

Hallo Venxir,

ik kan de DHCP options niet vinden in pfSense 2.3 voor IPTV_WAN.
die optie kan ik niet terug vinden kan het zijn dat die op een andere plek staat?

het gaat om dit stuk:
We moeten extra DHCP opties meegeven zodat we de juiste gegevens terug krijgen. De dhcp-class-identifier "IPTV_RG" is het belangrijkste. Zonder deze optie mee te geven in je request zul je nooit antwoord krijgen en zal je interface nooit tot leven komen. subnet-mask en router zorgen voor wat extra informatie in de logging en interface die later van pas komt

alvast bedankt!

Door Tweakers user jaccovdwijgaart, zondag 13 november 2016 11:13

Venxir,

Ten eerste wil ik je heel erg bedanken voor het maken van de tutorial, het heeft mij en waarschijnlijk velen anderen heel erg geholpen.

Ik heb wel een klein/groot (voor tv kijkers) probleempje

Ik zie dat dit wat meer voorkomt in de reacties.

Momenteel heb ik alles soortvan ingesteld.

Internet werkt, Telefoon ook, maar IPTV helaas nog niet. 8)7

Is het mogelijk om IPTV door de experiabox te laten gaan?
Of misschien direct op mijn managed switch op VLAN 4?

Ik heb KPN Glasvezel 500/500, Experiabox v10, pfSense 2.3.2.

Ik hoop graag snel een reactie te horen :)

Door Tweakers user Venxir, zondag 13 november 2016 13:29

jaccovdwijgaart schreef op zondag 13 november 2016 @ 11:13:
Venxir,

Ten eerste wil ik je heel erg bedanken voor het maken van de tutorial, het heeft mij en waarschijnlijk velen anderen heel erg geholpen.

Ik heb wel een klein/groot (voor tv kijkers) probleempje

Ik zie dat dit wat meer voorkomt in de reacties.

Momenteel heb ik alles soortvan ingesteld.

Internet werkt, Telefoon ook, maar IPTV helaas nog niet. 8)7

Is het mogelijk om IPTV door de experiabox te laten gaan?
Of misschien direct op mijn managed switch op VLAN 4?

Ik heb KPN Glasvezel 500/500, Experiabox v10, pfSense 2.3.2.

Ik hoop graag snel een reactie te horen :)
Pfsense 2.3 al geporbeerd?

Door Tweakers user l.degroot01, donderdag 8 december 2016 11:57

Ik heb nog een poging gewaagd IPv6 draaiend te krijgen vanuit KPN.
Dat lukt me niet, maar het valt mij op dat ik nu met 2 ipv 3 NIC's toch zonder problemen TV kijk al 3 dagen.

Toch lijkt de bug nog steeds te bestaan volgens de bugtracker.

Voor de duidelijkheid ik draai nu pfSense v2.3.2

EDIT 9-12-2016: IPTV Werkt nog steeds naar behoren. :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 december 2016 09:10]


Door Tweakers user Mx!, vrijdag 20 januari 2017 08:47

jaccovdwijgaart schreef op zondag 13 november 2016 @ 11:13:
Venxir,

Ten eerste wil ik je heel erg bedanken voor het maken van de tutorial, het heeft mij en waarschijnlijk velen anderen heel erg geholpen.

Ik heb wel een klein/groot (voor tv kijkers) probleempje

Ik zie dat dit wat meer voorkomt in de reacties.

Momenteel heb ik alles soortvan ingesteld.

Internet werkt, Telefoon ook, maar IPTV helaas nog niet. 8)7

Is het mogelijk om IPTV door de experiabox te laten gaan?
Of misschien direct op mijn managed switch op VLAN 4?

Ik heb KPN Glasvezel 500/500, Experiabox v10, pfSense 2.3.2.

Ik hoop graag snel een reactie te horen :)
IGMP Proxy werkt niet lekker in 2.3.2-p1, zie bug report: https://redmine.pfsense.org/issues/6099

Ik heb dit werkend gekregen door de binary handmatig te installeren die in de 'igmproxy_all.zip' te vinden is. De versie 'igmpproxy_20160905_1818.zip' werkte bij mij niet.

@Venxir, erg bedankt voor je blog! Heeft mij super geholpen.

Misschien nog wat interessante aanvullingen voor je blog die ik gevonden heb:
- dhcp-class-identifier "IPTV_RG", ik merkte dat het triviaal is wat je als identifier mee geeft, IPTV_RG kan dus ook iets anders zijn. Deze hoeft overigens alleen als request optie mee te worden gestuurd naar KPN, deze hoeft niet op je LAN te worden aangeboden.
- DHCP optie 28 (broadcast adres) hoeft ook niet te worden meegestuurd op LAN, dat is standaard AFAIK.
- Firewall rules op de IPTV interface zou je in principe kunnen terugsnoeien naar alleen multicast netwerk (244.0.0.0/4) in destination. Voor mij werkt het met de volgende regels:

Op IPTV interface:
IGMP (allow IP options) van 10.60.207.12 naar 244.0.0.0/4 (10.60.207.12 gevonden na veel Wiresharken, maar het adres kan verschillen per netwerk waar je in komt denk ik)
IGMP (allow IP options) van IPTV iface adres naar 244.0.0.0/4
UDP van 213.75.0.0/16 naar 244.0.0.0/4

Op LAN interface (waar decoder aan hangt):
alle protocollen (allow IP options) decoder naar 213.75.0.0/16 (kan waarschijnlijk nauwkeuriger)
alle protocollen (allow IP options) decoder naar 244.0.0.0/4 (ook dit kan waarschijnlijk nauwkeuriger)

EDIT: Ter aanvulling, ik heb KPN glasvezel 100/100

[Reactie gewijzigd op vrijdag 20 januari 2017 08:50]


Door Tweakers user ThinkPad, dinsdag 24 januari 2017 09:31

Ik heb een Draytek Vigor 130 in bridge gezet (MPoA aan en dan bridge mode enablen is voldoende, met VLANs hoef je niets te doen) op mijn Telfort VDSL-lijntje en heb de rest van de tutorial met succes kunnen volgen.

Het werkt bijna, ik heb internet en de apps (Dumpert, Wikipedia e.d.) en begin gemist op de settopbox werken ook. Helaas IPTV nog niet goed, ik heb een paar seconden beeld, waarna het bevriest en ik de melding krijg dat ik naar een andere zender moet zappen. Als ik dat doe dan heb ik op die andere zender weer even een paar seconden beeld en dan bevriest het weer.

Ik zie in deze post dat hij wat andere instellingen gebruikt. Ik zal dat nog even proberen, maar waarschijnlijk ga ik (als ik een managed switch heb) gewoon bridged IPTV gebruiken. Is vele malen simpeler (en dus minder kans op falen) en ik mis Netflix e.d. toch niet.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 januari 2017 10:05]


Door Tweakers user Tweaker_home, dinsdag 4 april 2017 14:50

Indien er mensen zijn die issues hebben om meerdere netwerkkaarten aan te sluiten en de IGMP Proxy daardoor niet meer werkt...
De 2.4.0-BETA werkt uitstekend
IPTV en een failover operationeel met XS4All
netwerken: LAN-DMZ-WIFI

Download 2.4.0-BETA:
https://snapshots.pfsense...pfSense_master/installer/

PS geheel werkt op een VMWare 5.5 dmv trunks en VLAN('s)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 april 2017 14:54]


Door Tweakers user ipsec, maandag 17 juli 2017 12:42

Tweaker_home schreef op dinsdag 4 april 2017 @ 14:50:
Indien er mensen zijn die issues hebben om meerdere netwerkkaarten aan te sluiten en de IGMP Proxy daardoor niet meer werkt...
De 2.4.0-BETA werkt uitstekend
IPTV en een failover operationeel met XS4All
netwerken: LAN-DMZ-WIFI

Download 2.4.0-BETA:
https://snapshots.pfsense...pfSense_master/installer/

PS geheel werkt op een VMWare 5.5 dmv trunks en VLAN('s)
De beta heb ik ook draaien, heb alleen problemen met de firmware van de kastjes.
Deze wil hij niet downloaden. Jij enig idee?

Door Tweakers user onok, maandag 7 augustus 2017 12:30

Thanks voor de update. Ik heb pfsense inmiddels alweer een half jaartje draaien op een esx configuratie, mede dankzij dit artikel :)

Door Tweakers user |sWORDs|, maandag 7 augustus 2017 16:55

Ik zou in de blog 4.0 door 2.4.0 vervangen en de DHCP server options weghalen, die zijn niet nodig, alleen de client options is voldoende.

Door Tweakers user ipsec, zaterdag 12 augustus 2017 03:46

Na een update van 2.4 heb ik helaas na 4 minuten beeld vastlopers..
Ik kap er maar mee denk ik, mijn vrouw is t ook wel beu onderhand ;)

Door Tweakers user |sWORDs|, woensdag 11 oktober 2017 09:34

SuperKevin schreef op zaterdag 12 augustus 2017 @ 03:46:
Na een update van 2.4 heb ik helaas na 4 minuten beeld vastlopers..
Ik kap er maar mee denk ik, mijn vrouw is t ook wel beu onderhand ;)
Hier ook

Door Tweakers user |sWORDs|, donderdag 12 oktober 2017 08:54

SuperKevin schreef op zaterdag 12 augustus 2017 @ 03:46:
Na een update van 2.4 heb ik helaas na 4 minuten beeld vastlopers..
Ik kap er maar mee denk ik, mijn vrouw is t ook wel beu onderhand ;)
Fixed: https://gathering.tweaker...message/52868655#52868655

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 oktober 2017 08:55]


Door Tweakers user YoMarK, dinsdag 21 november 2017 13:12

Bedankt voor het schrijven van deze guide. Ik ben nu nog OnsBrabantNet abonnee, gebruik (virtueel op ESX 6)pfSense, heb IPTV via tvheadend(Kodi frontends) en dat werkt allemaal als een trein.

Helaas gaat OBN over naar het KPN netwerk, en gaat dit allemaal niet meer werken. Omdat ik ook een vast IP adres wil heb een nu een abonnement afgesloten bij Xs4all, en voor zover ik het goed begrijp zijn de instellingen vergelijkbaar(afgezien telefonie, maar dat gebruik ik niet).

Nadat ik deze guide heb gelezen, heb ik een aantal vragen/opmerkingen:
1) als je Vmware ESX gebruikt, dan zou ik ESX de VLAN's/tagging laten afhandelen(op de VM port group's). En dan op pfSense gewoon een netwerkkaart toevoegen per VLAN.
2) Ik snap (nog) niet helemaal wat het voor een voordelen heeft om NTU/WAN direct op een switch te laten binnenkomen. Stel als je alles "direct" op de pfSense laat binnen komen, en aan de LAN kant IGMP snooping aanzet op de switch, dan is dit toch ook in orde, correct?
2a) Indien ja, kan pfSense /IGMP Proxy niet zelf slimmer omgaan met dit multicast verkeer? Deze vraag komt misschien voort uit het feit dat ik niet precies snap wat de IGMP proxy doet met b.v. de "downstream" interface. Kan ik als downstream niet gewoon "alleen" de IP nummers van de IPTV boxen aangeven.
Dus zodat ik zonder IGMP Snooping switch aan de slag kan, zonder dat ik last heb van onnodig multicast verkeer aan de LAN kant.
(Ik heb op zich een NetGear GS108E die snooping ondersteund, dus is het hoe dan ook geen issue )

[Reactie gewijzigd op dinsdag 21 november 2017 13:13]


Door Tweakers user YoMarK, donderdag 28 december 2017 11:10

Overigens werkt alles prima inmiddels(pfsense 2.4). Switch(met IGMP snooping)gewoon alleen aan de "LAN" kant. De "The source address xxx for group 224.0.1.24, is not in any valid net for upstream VIF." meldingen in de pfSense log zijn alleen cosmetisch vervelend.

Overigens kan ESX/vSphere middels vDistributed switch ook IGMP snooping doen. Helaas heb je daar wel een vCenter server voor nodig(in ieder geval voor de configuratie - zelfs via PowerCLI). Misschien ga ik daar later nog eens mee experimenteren.

Door Tweakers user baadnewZ, dinsdag 6 maart 2018 18:50

Heeft iemand dit werkend gekregen i.c.m. telefonie van KPN? Alles werkt naar behoren echter komt telefonie niet up. Zelf een volledig bridge biedt geen oplossing. Iemand enige idee?

PS: ik weet dat het een oude blog is.

Door Tweakers user Theetjuh, zaterdag 5 mei 2018 21:40

Dank je ... werkte perfect met versie 2.4.3 op Hyper-V 2016 met XS4ALL :)
Volgende stap is failover op het cluster configureren.

Door Tweakers user Theetjuh, zaterdag 12 mei 2018 13:58

Ik wil pfSense in failover zetten met CARP, hierbij wordt PPPoE niet echt ondersteund, als we het PPPoE gedeelte bij een modem houden welke in bridge-mode kan is het opgelost.

Weet iemand een modem welke compatible is met onze setup?

Door Tweakers user ErnoRV, zaterdag 21 juli 2018 16:40

Voor diegenen die ook IPv6 werkend willen krijgen, dat is mij ook na heel veel uitzoekwerk en proberen gelukt, een prefix delegation, niet een IPv6 voor je WAN dan. Dat laatste is ws ook niet iets wat je zou willen. werkend op pfsense versie 2.4.3

Eerst de settings die bij mij werken onder de pppoe verbinding (waar ook de kpn IPV4 verbinding is ingesteld):

General Configuration:
- IPv6 Configuration Type : DHCP6


DHCP6 Client Configuration:
- options: advanced configuration :
AANVINKEN
- Use IPv4 connectivity as parent interface: Request a IPv6 prefix/information through the IPv4 connectivity link
AANVINKEN
- Request only an IPv6 prefix Only request an IPv6 prefix, do not request an IPv6 address
AANVINKEN
- DHCPv6 Prefix Delegation size
48 (dit is de size die KPN geeft)
- Send IPv6 prefix hint Send an IPv6 prefix hint to indicate the desired prefix size for delegation
AANVINKEN
- Do not wait for a RA Required by some ISPs, especially those not using PPPoE
AANVINKEN


Advanced DHCP6 Client Configuration
- Send options
hier moet je de volgende settings instellen (string zonder de quotes): "ia-pd 0, rapid-commit"
- Request Options
"domain-name-servers, domain-name"
- Identity Association Statement
vink 'prefix delegation' aan en vul onder 'is-assoc pd ID' een "0" (nul) in, de rest leeg laten
- Prefix interface statement
'Prefix Interface sla-id' een "0" (nul) en voor 'sla-len' "16" ( dat laatste is 64-48, belangrijk ;) )
- Prefix Interface
hier selecteer je LAN (of wat je interne netwerk dan ook is)

SAVE!
apply...

Onder de Interface LAN (via menu)
- 'IPv6 Configuration Type'
selecteer "Track Interface"
- 'Track IPv6 Interface' blokje: IPv6 Interface, hier selecteer je je WAN (afhankelijk van hoe je het noemde, maar dat is de interface waar je hierboven aan gewerkt hebt).
vul bij IPv6 Prefix ID weer een "0" (nul) in.

SAVE!
apply...

menu - services - dhcpv6 server & RA
vink 'enable' aan,
Range, bijvoorbeeld from: "::1:1" en to "::1:ffff", dat zouden genoeg adressen moeten zijn voor je LAN

prefix delegation size "64"

op de 'Router Advertisement' tab: zet de 'router mode' op 'Managed' (zonder zgn SLAAC) of 'Assisted' (met SLAAC). Die laatste zorgt er ook voor de Android devices een IPV6 kunnen krijgen ;)

en SAVE.

Het kan zijn dat je nu nog een reboot moet doen.

Dit alles zorgde er bij mij voor dat apparaten op mijn LAN een (global) ipv6 adres konden krijgen. Dus niet meer alleen een link local adres.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 21 juli 2018 16:50]


Door Tweakers user Laurens-R, maandag 3 september 2018 23:25

ErnoRV schreef op zaterdag 21 juli 2018 @ 16:40:
Voor diegenen die ook IPv6 werkend willen krijgen, dat is mij ook na heel veel uitzoekwerk ....
Heb jij nog issues gehad met het laden van bijvoorbeeld tweakers.net met deze settings? Ik wel. Tevens geven diverse IPV6 test sites aan dat ik DNS resolve issues heb over IPV6. Ik heb in pfSense al de KNP V6 DNS servers opgegeven etc, maar zonder effect...

Misschien een idee waar het aan kan schelen. Ik hoef niet perse een uitgekauwde oplossing, maar een richting zou ook al fijn zijn. (maar schroom niet hem te delen als je hem al hebt :P)

[Reactie gewijzigd op maandag 3 september 2018 23:26]


Door Tweakers user ErnoRV, vrijdag 7 september 2018 05:48

Laurens-R schreef op maandag 3 september 2018 @ 23:25:
[...]


Heb jij nog issues gehad met het laden van bijvoorbeeld tweakers.net met deze settings? Ik wel. Tevens geven diverse IPV6 test sites aan dat ik DNS resolve issues heb over IPV6. Ik heb in pfSense al de KNP V6 DNS servers opgegeven etc, maar zonder effect...
Nee daar heb ik geen last van. als ik op ipv6-test.com kijk, is alles groen behalve ICMP. Die laatste staat op filtered. Dat schijnt pfsense zelf te zijn die ping request via ICMP afvangt in de firewall default rules ergens. De DNS tests zijn ook allemaal groen, kortom DNS resolve werkt op alle manieren.

Je zou in de firewall logs kunnen kijken of daar wat staat over berichten die geblockt zijn. verder kan het ook de computer zijn die je gebruikt ipv pfsense natuurlijk.

Door Tweakers user bjornmorsman, dinsdag 2 oktober 2018 14:37

Beste alle,

Een half jaar geleden ben ik begonnen met pfsense icm kpn glasvezel, met deze tutorial heb ik alles werkend gekregen zonder problemen.
Sinds deze ochtend werkte iptv niet meer naar behoren, het beeld bleef hangen na 3 seconden en gaf hierna een foutmelding.
Ik heb het probleem opgelost door de upstream igmp aan te passen naar 217.166.0.0/16.
Tevens dien je de iptv firewall rules aan te passen naar deze range.
Hoop dat ik er iemand anders mee kan helpen.

Door Tweakers user mgeevers, dinsdag 2 oktober 2018 17:31

bjornmorsman schreef op dinsdag 2 oktober 2018 @ 14:37:
Beste alle,

Een half jaar geleden ben ik begonnen met pfsense icm kpn glasvezel, met deze tutorial heb ik alles werkend gekregen zonder problemen.
Sinds deze ochtend werkte iptv niet meer naar behoren, het beeld bleef hangen na 3 seconden en gaf hierna een foutmelding.
Ik heb het probleem opgelost door de upstream igmp aan te passen naar 217.166.0.0/16.
Tevens dien je de iptv firewall rules aan te passen naar deze range.
Hoop dat ik er iemand anders mee kan helpen.
Alvast bedankt, ik had dit probleem vanmorgen ook, nu toegevoegd, straks thuis kijken of de TV het weer doet...
Laurens-R schreef op maandag 3 september 2018 @ 23:25:
[...]


Heb jij nog issues gehad met het laden van bijvoorbeeld tweakers.net met deze settings? Ik wel. Tevens geven diverse IPV6 test sites aan dat ik DNS resolve issues heb over IPV6. Ik heb in pfSense al de KNP V6 DNS servers opgegeven etc, maar zonder effect...

Misschien een idee waar het aan kan schelen. Ik hoef niet perse een uitgekauwde oplossing, maar een richting zou ook al fijn zijn. (maar schroom niet hem te delen als je hem al hebt :P)
Het helpt jou niets maar ik heb hetzelfde issue, Google doet het wel, Tweakers niet...
Vanavond eens de logs doorspitten...

Door Tweakers user Venxir, dinsdag 2 oktober 2018 19:28

bjornmorsman schreef op dinsdag 2 oktober 2018 @ 14:37:
Beste alle,

Een half jaar geleden ben ik begonnen met pfsense icm kpn glasvezel, met deze tutorial heb ik alles werkend gekregen zonder problemen.
Sinds deze ochtend werkte iptv niet meer naar behoren, het beeld bleef hangen na 3 seconden en gaf hierna een foutmelding.
Ik heb het probleem opgelost door de upstream igmp aan te passen naar 217.166.0.0/16.
Tevens dien je de iptv firewall rules aan te passen naar deze range.
Hoop dat ik er iemand anders mee kan helpen.
Top man, ik had het probleem ook en heb mijn setting geupdate,Mijn IGMP proxy heeft ook 10.244.0.0/18 upstream, hebben jullie dat (ook) nog?

Door Tweakers user dverbrugge, dinsdag 2 oktober 2018 22:26

bjornmorsman schreef op dinsdag 2 oktober 2018 @ 14:37:
Beste alle,

Een half jaar geleden ben ik begonnen met pfsense icm kpn glasvezel, met deze tutorial heb ik alles werkend gekregen zonder problemen.
Sinds deze ochtend werkte iptv niet meer naar behoren, het beeld bleef hangen na 3 seconden en gaf hierna een foutmelding.
Ik heb het probleem opgelost door de upstream igmp aan te passen naar 217.166.0.0/16.
Tevens dien je de iptv firewall rules aan te passen naar deze range.
Hoop dat ik er iemand anders mee kan helpen.
Ik kwam hier om hetzelfde te melden :)
In de logs kwam ik 217.166.0.0/16 tegen, toegevoegd in de firewall en IGMP Proxy (zelfde als 10.0.0.0/8 en 213.75.0.0/16) en alles deed het weer prima!!

Door Tweakers user thomvh, donderdag 4 oktober 2018 20:02

subnet-mask,routers ,classless-routes, broadcast-address Ik moest dit veranderen in de DHCP config. Dit nadat het IP verandert was, de menu's werkte namelijk niet meer. Ik ging daarom weer eens ging kijken of Xs4all zijn info al uitgebreid heeft. En tot mijn verbazing zeggen ze tegenwoordig gewoon precies welke gegevens je nodig hebt. https://www.xs4all.nl/service/diensten/internet/installeren/modem-instellen/hoe-kan-ik-een-ander-modem-dan-fritzbox-instellen.htm hopenlijk hebben jullie er ook wat aan.

Door Tweakers user vector75, zondag 7 oktober 2018 18:15

Hallo,

Fijn zo duidelijk omschreven guide!

Voorheen gebruikte ik een Ubiquiti Edge Router Lite, maar door wat waterschade heeft die de geest gegeven. Nu had ik nog een oude mac mini liggen (Late 2012, 2,5Ghz i5, 8Gb en 250ssd, 2x1000Mbps (internal en thunderbolt) Dus dacht ik via VMware-Fusion pfSense te installeren, guide doorlopen en hopla ;) Ja jammer dus.

NTU -> Media Converter -> Mac mini (VMware-Fusion: pfSense) -> Edge Switch

De LAN werk geeft netjes IP adressen aan het netwerk, via Brigded (Ethernet) instelling bij de virtual machine.

WAN krijg niet verbonden met XS4ALL. Ook als ik de fysieke porten omdraai. Dus hardwarematig werkt. Maar ik gok dat ik iets verkeerd met de virtuele porten fout doe. Anders kan ik het niet uitleggen.

Wie kan me een zetje in de juiste richting geven?

[Reactie gewijzigd op maandag 8 oktober 2018 10:11]


Door Tweakers user jorgel, zondag 18 november 2018 19:52

Ik heb sinds Pfsense versie 2.4.4 het probleem dat de IGMP proxy service niet meer wil starten.

In de logs zie ik de volgende foutmelding:
"There must be at least 1 Vif as upstream. "

Op het internet lees ik veel over het vervangen van de IGMP proxy server versie
die in Pfsense 2.4.3 zit. Helaas kan ik geen mirror download vinden die deze versie nog online heeft staan.

Iemand hier ook ervaring met dit probleem?

[Reactie gewijzigd op zondag 18 november 2018 19:58]


Door Tweakers user jorgel, maandag 19 november 2018 23:12

jorgel schreef op zondag 18 november 2018 @ 19:52:
Ik heb sinds Pfsense versie 2.4.4 het probleem dat de IGMP proxy service niet meer wil starten.

In de logs zie ik de volgende foutmelding:
"There must be at least 1 Vif as upstream. "

Op het internet lees ik veel over het vervangen van de IGMP proxy server versie
die in Pfsense 2.4.3 zit. Helaas kan ik geen mirror download vinden die deze versie nog online heeft staan.

Iemand hier ook ervaring met dit probleem?
Het probleem is opgelost :) Ik had de verkeerde Upstream interface geselecteerd. Hierdoor wilde de IGMP Proxy server niet meer starten.

Nadat de IGMP Proxy goed werkte; kreeg ik nog een laatste foutmelding:

"The source address 217.166.226.140 for group 224.0.252.140, is not in any valid net for upstream VIF[0]."

Deze foutmelding is te verhelpen door in de IGMP Proxy Upstream interface en firewall het volgende netwerk toe te voegen:
217.166.0.0/16

Nu eindelijk weer TV kijken :9

Door Tweakers user lunnie, vrijdag 30 november 2018 00:16

Kan reactie alleen aanpassen, niet verwijderen. Is opgelost. Had een knullig dingetje over t hoofd gezien

[Reactie gewijzigd op zondag 2 december 2018 13:27]


Door Tweakers user Lekkerbek, zaterdag 8 december 2018 09:13

Hoi,

Ik kom hier omdat ik sinds gisteren NLE heb ontvangen.
Blijkbaar gaat mijn wan via VLAN 34 @ DHCP

Als ik echter een IPTV_WAN segment bouw, krijg ik daarop wel een ip adres van het IPTV segment maar slaat de internet verbinding "vast".

PureDJ (hierboven) beschrijft dit gedrag ook en heeft het over een script om dit te voorkomen.

Zodra ik het experiabox aansluit is het internet-lampje rood en lukt het door te releasen/renewen wel om het weer werkend te krijgen.


Heeft iemand hier al iets op gevonden?


Thanks, Martijn

Door Tweakers user Zaratrass, donderdag 27 december 2018 16:58

Helaas loop ik tegen een probleem aan, ik heb een topic geopend. Lopen meerdere mensen tegen dit probleem aan?

Door Tweakers user Zaratrass, donderdag 27 december 2018 17:13

ubje schreef op woensdag 20 april 2016 @ 11:02:
Ik heb het nu zover aan de gang dat de WAN (internet en TV) een IP krijgt, maar mijn WAN van de tv heeft geen gateway. Verder heb ik de stappen gedaan zoals hier boven staat, maar de tv werkt nog niet.

Ik gebruik ook pfsense 2.3, dit keer zit de router rechtstreeks, dus zonder experiabox.

Hmm als ik handmatig een gateway toevoeg voor de IPTV WAN krijg ik wel te zien dat hij online is, maar de decoder doet nog niks. Morgen maar weer eens verder kijken.
jij al een oplossing?

Door Tweakers user landslord, zaterdag 26 januari 2019 20:00

Hoi!
Ik heb internet en IPTV al langere tijd goed draaien. Maar sinds laatste ip range aanpassing werkt de guide / gids niet meer. Verschillende firewall rules toegevoegd maar dit blijkt niet de oplossing te zijn. Iemand een tip?

Door Tweakers user thomvh, zondag 27 januari 2019 11:59

landslord schreef op zaterdag 26 januari 2019 @ 20:00:
Hoi!
Ik heb internet en IPTV al langere tijd goed draaien. Maar sinds laatste ip range aanpassing werkt de guide / gids niet meer. Verschillende firewall rules toegevoegd maar dit blijkt niet de oplossing te zijn. Iemand een tip?
Voeg broadcast-address toe in de DHCP config

Door Tweakers user landslord, dinsdag 29 januari 2019 12:24

thomvh schreef op zondag 27 januari 2019 @ 11:59:
[...]
Voeg broadcast-address toe in de DHCP config
Thanks!! Dat werkt inderdaad.

Door Tweakers user MikeP., zaterdag 9 februari 2019 17:43

Hoi,

Ik heb via deze tutorial kpn met pfsense het internet werkende gekregen, helaas werkt iptv nog niet..
Ik krijg heel eventjes beeld op de tv en daarna hapert het nog even 5 seconden door en dan geeft die de melding dat ik moet zappen naar een andere zender.

ik weet niet wat het probleem is kan iemand mij helpen?
Dit staat er wel in mijn pfsense log.
https://i.imgur.com/E9XeOuX.png

Kan iemand mij alsjeblieft helpen?

[Reactie gewijzigd op zaterdag 9 februari 2019 21:54]


Door Tweakers user l.degroot01, maandag 18 maart 2019 14:51

ErnoRV schreef op zaterdag 21 juli 2018 @ 16:40:
Voor diegenen die ook IPv6 werkend willen krijgen, dat is mij ook na heel veel uitzoekwerk en proberen gelukt, een prefix delegation, niet een IPv6 voor je WAN dan. Dat laatste is ws ook niet iets wat je zou willen. werkend op pfsense versie 2.4.3

Eerst de settings die bij mij werken onder de pppoe verbinding (waar ook de kpn IPV4 verbinding is ingesteld):

General Configuration:
- IPv6 Configuration Type : DHCP6


DHCP6 Client Configuration:
- options: advanced configuration :
AANVINKEN
- Use IPv4 connectivity as parent interface: Request a IPv6 prefix/information through the IPv4 connectivity link
AANVINKEN
- Request only an IPv6 prefix Only request an IPv6 prefix, do not request an IPv6 address
AANVINKEN
- DHCPv6 Prefix Delegation size
48 (dit is de size die KPN geeft)
- Send IPv6 prefix hint Send an IPv6 prefix hint to indicate the desired prefix size for delegation
AANVINKEN
- Do not wait for a RA Required by some ISPs, especially those not using PPPoE
AANVINKEN


Advanced DHCP6 Client Configuration
- Send options
hier moet je de volgende settings instellen (string zonder de quotes): "ia-pd 0, rapid-commit"
- Request Options
"domain-name-servers, domain-name"
- Identity Association Statement
vink 'prefix delegation' aan en vul onder 'is-assoc pd ID' een "0" (nul) in, de rest leeg laten
- Prefix interface statement
'Prefix Interface sla-id' een "0" (nul) en voor 'sla-len' "16" ( dat laatste is 64-48, belangrijk ;) )
- Prefix Interface
hier selecteer je LAN (of wat je interne netwerk dan ook is)

SAVE!
apply...

Onder de Interface LAN (via menu)
- 'IPv6 Configuration Type'
selecteer "Track Interface"
- 'Track IPv6 Interface' blokje: IPv6 Interface, hier selecteer je je WAN (afhankelijk van hoe je het noemde, maar dat is de interface waar je hierboven aan gewerkt hebt).
vul bij IPv6 Prefix ID weer een "0" (nul) in.

SAVE!
apply...

menu - services - dhcpv6 server & RA
vink 'enable' aan,
Range, bijvoorbeeld from: "::1:1" en to "::1:ffff", dat zouden genoeg adressen moeten zijn voor je LAN

prefix delegation size "64"

op de 'Router Advertisement' tab: zet de 'router mode' op 'Managed' (zonder zgn SLAAC) of 'Assisted' (met SLAAC). Die laatste zorgt er ook voor de Android devices een IPV6 kunnen krijgen ;)

en SAVE.

Het kan zijn dat je nu nog een reboot moet doen.

Dit alles zorgde er bij mij voor dat apparaten op mijn LAN een (global) ipv6 adres konden krijgen. Dus niet meer alleen een link local adres.
Ik krijg wel een IPv6 adres om mijn devices, maar kan vervolgens het halve internet niet meer bereiken. Als ik IPv6 weer uitschakel werkt alles weer.

Weet iemand wat dat kan zijn??

Door Tweakers user l.degroot01, maandag 18 maart 2019 15:27

P.S. Ik kan wel pingen naar IPv6, en als ik een IPv6 adres in de browser invoer kom ik er ook, maar niet gewoon naar bijv tweakers.net. DNS IPv6 Servers worden wel meegegeven.


Door Tweakers user Ripopgodazippa, vrijdag 31 mei 2019 10:04

Sinds enige tijd, denk zelf sinds dat KPN is gaan rommelen met ip-ranges, werkt mijn EPG niet :-(
Ik snap er helemaal niks van, alles werkt verder gewoon, Televisie kijken, opnemen, afspelen etcetera is allemaal geen enkel probleem. Maar die EPG dus wel :-(

Een paar posts terug wordt aangegeven om boradcast-address toe te voegen in DHCP config, dat staat er ook in: optie 28 => ip address or host => 10.0.2.255 (mijn LAN is 10.0.2.0/24)
en ik zie gewoon niet waarom het niet werkt. Bovenstaande handleiding gevolgd met PFSense en de laatste aanpassingen (sinds KPN is gaan rommelen met ip-ranges) ook toegepast, maar die EPG wil maar niet.

Iemand een idee?

Edit: Laat maar, na wat pielen met IGMP proxy werkt het weer. Alhoewel ik de link niet zie tussen IGMP proxy en de EPG, maar goed.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 31 mei 2019 10:24]


Door Tweakers user al11, zondag 21 juli 2019 08:38

Telfort is nu volledig kpn geworden en die hebben mij recent omgezet naar zijn nieuwe netwerk. Daarom ben ik op deze blog beland.

Aantal aandacht punten voor andere Telfort klanten:
1. Telfort maakt geen gebruik van pppoe maar van dhcp
2. Telfort gebruikt vlan 34 in plaats van vlan 6
3. Om twee ip adresen te krijgen voor de wan en de iptv wan heb je werkelijk twee interfaces nodig met twee verschillende mac adresen.
4. Je moet ook de 217.166.0.0/16 range toevoegen in de igmp proxy upstream
5. Telfort geeft de sip gegevens (nog) niet vrij. Ik heb een goedkoop sip account met een nieuwe telefoonnummer aangeschaft en ik schakel mijn telefoon nummer bij Telfort door naar deze nummer.

Voor de rest klopt deze blog, ik heb het draaien op pfsense 2.4.4-RELEASE-p3. De igmp proxy in deze release werkt prima.

Door Tweakers user AmonTobin, zondag 25 augustus 2019 13:49

Goeie howto!

Ik snap alleen niet waarom de DHCP opties 60 en 28 nodig zijn voor de DHCP aan de LAN kant. De STB zal geen DHCP meer verkrijgen van een KPN server zoals dat in bridged IPTV was, maar van je eigen router, dus wat is het nut van het meesturen van deze opties? Ik snap de optie 60 voor de DHCP client aan de WAN kant, want zonder die optie zullen de DHCP relay servers van KPN het verzoek negeren en niet naar de juiste DHCP server doorzetten, maar aan de LAN kant hebben je STB's hier niets mee van doen.

Ook snap ik optie 28 al helemaal niet, want zodra je STB een IP adres krijgt van je router, dan is het broadcast adres te herleiden uit het IP adres en subnetmask. Iemand die me dit kan uitleggen?

Door Tweakers user AmonTobin, vrijdag 30 augustus 2019 17:11

AmonTobin schreef op zondag 25 augustus 2019 @ 13:49:

Ik snap alleen niet waarom de DHCP opties 60 en 28 nodig zijn voor de DHCP aan de LAN kant...
ik heb het getest en deze DHCP opties zijn idd overbodig in het lokale LAN. Lijkt me nuttig om dit dan ook in de howto weg te laten, maakt het alleen maar onnodig ingewikkelder.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 30 augustus 2019 17:12]


Door Tweakers user bjornmorsman, donderdag 3 oktober 2019 12:59

Dag allen,

Ik heb bovenstaande setup al een paar jaar draaien zonder problemen, nu ben ik op vakantie geweest en heb een van de 2 stb’s van de stroom gehaald. Deze wil nu met geen mogelijkheid meer door starten.
Als ik de experia box weer aansluit en de stb hierop koppel werkt het weer wel. Dan kan ik de experiabox ook weer uit het netwerk halen en de tv blijft werken.
Totdat ik de spanning van de stb er weer afhaal, dan komt hij niet meer terug en geeft foutcode 846.
Kan iemand mij hiermee helpen?

Door Tweakers user nan0tEch, donderdag 28 november 2019 03:45

Ikzelf heb ook een probleem, beide interfaces zijn online hebben een ip-adres. De routing is ook inorde. De firewall rules en IGMP zijn ook correct. Maar toch lukt het niet om de stb volledig op te starten. Die hapert bij 85%, als ik kijk naar het internet verbuik zie ik op vlan4 en 6 data gaan. Maar op 1 van mijn VPN's ook en dit rond de 85%.

Kan het zijn dat omdat de IGMP proxy de 10.0.0.0/8 gebruikt en mijn VPN's ook in die range liggen, de firewall rules die op gateway als * staan ingesteld de VPN ineens verkiest? Zou anders niet weten waar het aan ligt.

De komende dagen eens proberen met een clean install en alles zo eens opbouwen zonder alle toeters en bellen aan. En zien waar we dan uitkomen.

Door Tweakers user nan0tEch, maandag 16 december 2019 11:34

Het probleem lag erin dat ik de nat outbound manueel heb staan en ik de outbound nat voor de iptv niet had 8)7 de nat durf ik al wel eens over het hoofd zien. Maar heb ervan geprofiteerd om een nieuwe install te doen met een volledig nieuwe setup. Was al een 1.5 jaar aan het spelen met pfsense. Na verloop van tijd wat meer vertrouwd geraakt met pfsense en vanuit het iptv standpunt mijn setup opnieuw opgebouwd. Alles werkt, 2 settop boxen, switches en pfsense doen het nu prima. Nu de firewall wat meer dicht timmeren. Thx voor de tutorial. :)

Door Tweakers user plorsheijd, dinsdag 16 juni 2020 14:50

Om 2 verschillende MAC-adressen te krijgen op 1 WAN:
Hiermee kan de pfSense direct aan de NTU hangen.

In het bestand ‘Interfaces.inc’ toevoegen (na de requires)
(Mijn interfaces zijn em...)

mwexec("/sbin/ifconfig em0 promisc");
mwexec("/sbin/ifconfig em0.4 promisc");
mwexec("/sbin/ifconfig em0.4 ether xx:xx:xx:xx:xx:xx");
mwexec("/sbin/ifconfig em0.34 promisc");
mwexec("/sbin/ifconfig em0.34 ether yy:yy:yy:yy:yy:yy");

Instelling voor de IGMP Proxy:
Upstream:
213.75.0.0/16,10.0.0.0/4, 217.166.0.0/16, 217.160.0.0/16, 239.0.0.0/8
Downstream:
192.168.2.0/24 (Mijn lokale netwerk)


RULES voor de VLAN34 (Telfort)

IPv4 IGMP * * * * *
IPv4 UDP 213.75.0.0/16 * 224.0.0.0/8
IPv4 UDP 213.75.0.0/16 * WAN_VLAN4_address
IPv4 UDP 217.166.0.0/16 * 224.0.0.0/8
IPv4 UDP 217.166.0.0/16 * WAN_VLAN4_address
IPv4 UDP 217.160.0.0/16 * 224.0.0.0/8
IPv4 UDP 217.160.0.0/16 * WAN_VLAN4_address
IPv4 UDP 239.0.0.0/8 * 224.0.0.0/8
IPv4 UDP 239.0.0.0/8 * WAN_VLAN4_address

En om niet steeds een stilstaand beeld om de 6-10minuten te krijgen toegevoegd:

IPv4 IGMP 10.60.0.0./16 * 224.0.0.1 * *
IPv4 IGMP 10.205.176.0/24 * 224.0.0.1 * *

Hierna werkt het bij mij probleemloos. Alles werkt ook Netflix etc.

Door Tweakers user Ripopgodazippa, maandag 31 augustus 2020 10:49

Ik weet niet sinds wanneer, maar KPN heeft de instellingen vrijgegeven!!

https://www.kpn.com/servi...nstellen-en-gebruiken.htm

Door Tweakers user al11, dinsdag 23 maart 2021 01:27

sinds kort draai ik pfsense 2.5.0.
nu zie ik af en toe een fout melding op de ontvangers "verbinding met zender verbroken".
Weet iemand de oplossing voor dat? (behalve van downgraden naar 2.4.5)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.